STOP THE PRESS!

GUN

gunTekijä: Neversoft
Julkaisija: Activision 
Arvio: 4/5

Mietin jo Darkwatchia jokin aika sitten pelatessani, ettei länkkäriaiheisia pelejä ole todellakaan tehty liikaa. Apuun hyökkäsikin hetipikaa kaktuksen takaa GUN, joka on sitä ihteään. Tekijänä on myös yllätysnimi, melkein pelkästään Tony Hawkin skeittauspelejä työstänyt Neversoft. Tonyt ovat olleet kuitenkin pääosin laadukkaita, vaikka sisällön puolesta onkin menty välillä harhapoluille. Tässä pelissä ainoa rulla löytyy revolverista ja laudat saluunan ovesta. Kulkupelissäkin on yksi hevosvoima enemmän.

Peli alkaa pyssymiehemme Colton Whiten seuratessa isäpappaansa metsästysretkelle, jonka lomassa opitaan ohjausniksit ja ampumisen salat. Siitä siirrytään sujuvasti jokilaivalle, jossa alkaakin tapahtua. Isukilla on ilmeisesti jotain omia bisneksiään ja laivan pappismiehellä ei varsinkaan näytä olevan puhtaat jauhot pussissaan. Väijytyksen jälkeen isä usuttaa Coltonin matkaan ja juoni vain tihenee. Mitä tekemistä tällä kaikella on sen alkuanimaation kanssa, joka tapahtui monta sataa vuotta aikaisemmin? Kuka isä oikeastaan onkaan? Kuka on kaiken takana?

Näitä lähtee Colton selvittämään ja alusta asti on selvää, että käsikirjoitukseen on paneuduttu. Eihän se loppujen lopuksi ole tavallista länkkäriä paljon syvällisempi, mutta kun siihen itse osallistuu, tuntuu se peliympäristössä oikeinkin mukaansa tempaavalta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun pyssymiehemme saa hevosen alleen, kiinnittää huomion pelin erinomaiseen äänimaailmaan ja animaatioon. Näyttelijätkin tekevät hommansa hyvin, Kris Kristoffersonin tunnistaa heti ja mukana ovat myös mm. Tom Skerritt ja Lance Hendriksen. Grafiikat eivät aluksi säväyttäneet, mutta mitä syvemmälle peliin pääsi, sitä aidommilta ja ajankuvallisemmilta ne vaikuttivat. Coltonin ohjailu on ongelmatonta ja ampuminen oikean tuntuista, tosin tähänkin peliin ympätty ajan hidastus on vihollisia kohtaan suorastaan epäreilua. Korostaa se toki päähahmon ampumataitoja ja sankarillisuutta. Laserpyssyt ja maailmansodat jääköön unholaan – tämä FPS vetää pitkästä aikaa kunnolla mukaansa. Sen pelaaminen on oikeasti viihdyttävää.

Internetin mukaan himopelurit ovat päässeet loppuhuipennukseen kahdeksan tunnin touhuamisella. Henkilökohtaisesti normaalivaikeustasolla läpäisin pelin noin 12 tunnissa pienine harhailuineni ja jättämällä joitain sivutehtäviä väliin. Tämä on mielestäni GUNille juuri sopiva pituus ja jättää nälkää jatko-osalle. Toimiva tarina olisi voinut väkisin venytyksestä vesittyä. Neversoft on tehnyt joulumarkkinamassasta erottuvan pelin, joka kannattaa täysi-ikäisten ainakin heräteostoksena pelikaupasta poimia. Varsinkin, jos sisällä asustaa pieni clinteastwood. Pieni lisähiominen olisi tehnyt kokemuksesta täydellisen, mutta näinkin se innosti jatkamaan viimeiseen auringonlaskuun asti. Neljä seriffintähteä, ansaitusti.

Manu ”Pyssy” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by Activision, 2005