STOP THE PRESS!

Agatha Christie: And Then There Were None

agatha_christieTekijä: Awe Games, Chorion
Julkaisija: The Adventure Company 
Arvio: 3,5/5

”Kävi kymmenen pientä neekeripoikaa yhdessä pöytähän, vaan yksi kun ruokaan tukehtui, on jäljellä yhdeksän. Vietti yhdeksän pientä neekeripoikaa illan niin rattoisan, vaan aamun tullen avaa vain silmänsä kahdeksan…” Näinä poliittisen korrektiuden aikoina on vaikea yhdistää tätä lorua peliin, joka nyt on käsittelyssä, mutta samasta asiasta on kuitenkin kyse. Tämä vanhaan kunnon seikkailupelityyliin klikkailtava peli perustuu Agatha Christien teokseen Kymmenen pientä neekeripoikaa, joka nyttemmin tunnetaan myös nimellä Eikä yksikään pelastunut. Runossakin puhutaan tänä päivänä seilaajapojista.

Kyseinen kirja on Idän pikajunan ohella yksi tunnetuimpia suljetun paikan mysteereitä. Kirja on myös niin suosittu, että voisi olla hankala perustella sen muuntaminen peliksi, sillä niin monet tuntevat loppuratkaisun. Peliä varten tarina kuitenkin matkan varrella hieman muuntuu ja mukana on myös yksi uusi hahmo – sinä itse, tyyppi nimeltä Patrick Narracott. Siitä onkin aikaa, kun olen tämän tyyppistä klikkailuseikkailua pelannut ja kieltämättä tällainen paluu kymmenen vuotta taaksepäin piristi kaiken räimeen ja rokkenrollin keskellä. Pelaaminen oli samalla sekä jännittävää että rauhoittavaa. Jos actionpelit ovat enemmän sinun heiniäsi, ei kannattane lukea arviota eteenpäin.

Peli alkaa alkuanimaatiolla, jonka aikana tarinan henkilöt esitellään ja he matkustavat tapahtumapaikalle. Se on pieni myrskyisä saari ja hyvin pian selviää, että pois ei ole lähtemistä. Saaren taloa asuttaa kaksi palveluskunnan jäsentä ja talon omistajalla on uusille tulokkaille tehtävä – kuunneltava on äänilevy, joka paljastaa paikalla olevista henkilöistä synkkiä salaisuuksia. Hetken päästä vieraita alkaa kuolla hämärissä olosuhteissa ja pelaajan olisi selvittävä hengissä sekä samalla löydettävä murhaaja, ettei itse joudu syytetyn penkille. Tämä tietenkin tapahtuu ympäristöä tarkkaillen, johtolankoja etsien ja muita asukkeja haastatellen. Homma etenee rauhallisesti, mutta välillä liiankin tapahtumapainotteisesti, minkä vuoksi tulee harhailtua turhaankin, ellei seuraavaa vihjettä heti löydä. Edestakaisin sahaaminen saattaa joistakin vaikuttaa monimutkaiselta ja tyhjänpäiväiseltä, mutta se on tällaisten pelien luonne – eikä sitä edes huomaa, jos on kunnolla touhuunsa syventynyt. Pääasiallisesti kirjan juoni punoutuu hienosti pelikokemuksen ympärille.

Graafisesti peli on taustoiltaan komea ja tunnelmallinen, hahmot ovat perus-Sims –tasoa. On hienoa, että vielä löytyy uusiakin pelejä, jotka toimivat muutaman vuoden vanhoilla PC:illä. Äänipuolesta ei voi sanoa oikein hyvää eikä pahaa, se on vallan käypää keskitasoa. Tämän pelin ykkösjuju on kuitenkin tarina ja kun sen kirjoittaja on dekkarien kuningatar, niin eihän se voi kuin toimia. Olettaa saattaa, että Adventure Company tulee työstämään muitakin rouvan kirjoja peleiksi, mikäli And Then There Were None myy tarpeeksi. Kaikki edellytykset sillä siihen on, kunhan vain mysteeripelien pelaajat löytävät sen pelikaupoista. Ketään perusräiskintöjä pelaavaa ATTWN ei tule käännyttämään tämän pelityylin ystäväksi, mutta dekkarifaneille se on oiva joululahjavinkki.

Manu ”Sherlock” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by The Adventure Company, 2005