STOP THE PRESS!

Shadowgrounds

shadowgroundsTekijä: Frozenbyte
Arvio: 4/5

Kotimaista käsityötä oleva Shadowgrounds on tekijöidensä ensimmäinen kaupallinen peliprojekti. Se vie pelaajan varsin retrohtavaan alienjahtiin. Ylhäältäpäin kuvatut räiskintäpelit ovatkin viime vuosina olleet suorastaan katoavaa kansanperinnettä – perspektiivi on siirtynyt pikkuhiljaa yläilmoista pelihahmon näkövinkkeliin. Shadowgrounds retroilee paikoitellen ehkä jopa liikaakin. Aina ei edes tiedä, onko kysymys tekijöiden vähäisestä kokemuksesta pelibisneksessä, vai onko kyse vain huumorimielisestä campista. Esimerkiksi välivideoiden ääninäyttely ja jokseenkin hupaisan kökköiset liikeanimaatiot aiheuttavat välillä suoranaisia naurunpyrskähdyksiä. Retropeleistä ehkä lähimpänä Shadowgroundia tuntuisi aihepiirinsä perusteella olevan vanha Amiga-hitti Alien Breed, jonka tekijätiimi Team17 kunnostautui sittemmin muun muassa Worms -sarjan kanssa.

Peli on suurelta osin varsin onnistunut. Grafiikka on sopivan komeaa – valoja ja varjoja käytetään näpsäkästi ja ääniefektitkin ovat sopivan jytyjä. Osa möröistä tosin on hieman kulmikkaita, ja ovat useimmiten vaarallisempia kuin miltä näyttävät. Hieman pelottavammat ötökät olisivat saattaneet luoda ahdistavaa tunnelmaa hieman eri tavalla. Vaikka grafiikka hienoa enimmäkseen onkin, ei ikäviltä grafiikkabugeiltakaan aivan voida välttyä. Ainakin hieman heikkotehoisemman läppärini ruudulla näkyi välillä varsin erikoisia varjoja ja taskulampun valokeila näkyi toisinaan myös seinien läpi. Pikkujuttuja, mutta syövät kummasti pelikokemuksen tunnelmaa. Pelin niin sanottuja uusia ominaisuuksia voisi mainita esimerkiksi aseiden päivittämisen, jolloin perustussari saattaa saada vaikkapa kaksinkertaiset tehot. Tallennuspaikkoja soisi olevan levitetty pitkin kenttää, sillä aina ei ole aikaa pelata koko kenttää alusta loppuun. Etenkin kun kentät tuppaavat olemaan kooltaan varsin laajoja, ei ainainen alusta aloittaminen oikein kiinnostaisi. Toisaalta moinen pakottaa pelaajan miettimään jokaisen liikkeensä hieman tarkempaan. Kuolemanpelko on jotakin mitä monikaan peli ei varsinaisesti nykypäivänä tarjoa…

Saman koneen ympärillä pelattavia moninpelejä ei ole hetkeen nähty. Shadowgrounds tarjoaa hupia yhtäaikaa neljälle pelaajalle. Hinnaltaan pelin ei pitäisi olla aivan täysihintainen, joten sikäli se tarjoaa kyllä pelattavaa koko rahan edestä. On todella hienoa nähdä, että Suomenkin kokoisesta maasta löytyy uusia tekijöitä pelibisnekseen. Shadowgroundsia on helppo suositella kaikille perinteisten räiskintäpelien ystäville!

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Frozenbyte 2005