STOP THE PRESS!

Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie

pj_king_kongTekijä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 4,5/5

Näinä aikoina ei voi enää luottaa mihinkään, kun elokuvalisenssipeleistäkin alkaa löytyä keskitasoa parempia ja jopa hyviä teoksia. Pelasin King Kong –pelin PC-demoa jokunen viikko sitten ja graafisesta näyttävyydestään huolimatta sen varsinainen peliosa vaikutti hieman sekavalta. Demon toinen puoli oli itse King Kongina (kyllä, tässä pelissä ollaan myös Kongin karvoissa) dinosauruksia vastaan taistelua, mikä taas oli vallan messevää. Nyt kun koko peli on saapunut arvioitavaksi, voidaan selvittää, pitivätkö ensivaikutelmat paikkansa. Koetetaan samalla olla paljastamatta liikaa elokuvan tapahtumia…

Herra ”Sormusten Herra” Jackson ei ollut tyytyväinen EA:n tekemisiin LOTR-pelien kanssa, joten King Kong annettiin Ubisoftille ja erityisesti pelisuunnittelija Michel Angelille, jonka meriitteihin kuuluu erinomainen, mutta vähälle huomiolle jäänyt Beyond Good and Evil. Heti kättelyssä käy selville tämän pelin rohkein ratkaisu – ruudulla ei ole mitään muuta kuin se, mitä pelihahmo Jack Driscoll näkee edessään. Ei pistemääriä, ammuslukuja, terveyspalkkia, ei mitään muuta kuin erittäin, erittäin kaunista maisemaa. Ja pirullisia otuksia. Ammusten määrän kuulee Jackin sanomana yhtä nappia painamalla ja erityisen kovasti on panostettu siihen, ettei mikään rikkoisi sitä tunnelmaa, että pelaaja on todellakin mukana menossa. En muista koska viimeksi olisin saanut näin paljon sydämentykytyksiä pelistä, saattaa mennä nuoruuteni päiviin ja ensimmäiseen Tomb Raideriin.

Tiedän, että muutkin peliarvostelijat ovat käyttäneet tätä vertausta, mutta peli on todellakin kuin jonkun huvipuiston erikoistehosteajelu /vuoristorata /kummitusjuna. Eteen tuleviin asioihin ei voi vaikuttaa, tietenkin edetään elokuvan ehdoilla. Ainostaan voi testailla hieman erilaisia strategioita vihulaisten voittamiseksi. Ammuksista on aina pulaa ja pusikosta löytynyt keihäs kourassa kohti lähestyvää T-Rexiä juostessa syke nousee varmasti. Pelaajan kanssa kulkee ja häntä neuvoo suurimman osan aikaa joko elokuvaohjaaja Carl (eli Jack Black) tai kaunotar Ann (Naomi Watts) ja nämä hahmot on toteutettu niin hyvin, että niiden puolesta on oikeasti valmis menemään vaikka lihansyöjädinojen pesään. Pieniä kömmähdyksiä puheiden ajoituksessa välillä tapahtuu, mutta sekään ei riitä rikkomaan sitä vahvaa tunnelmaa ja illuusiota, jonka tämä peli luo. Oma terveydentila käy ilmi siitä, että ruutu sumenee, äänet hämärtyvät ja päässä heittää ja jos oikein huonosti käy (yleensä kaksi osumaa isommalta vastukselta riittää) valahtaa ruutu punaiseksi ja pitää aloittaa uudestaan vähän kauempaa. King Kong etenee välillä todellakin lyhyissä pätkissä, mikä osaltaan pitää temmon yllä. Välillä oli pakko mennä tallennusruutuun ihan vain oman hengityksen tasaamiseksi.

Jackina pelaaminen on tunnelmasta huolimatta loppujen lopuksi aika suoraviivaista – näe ja kuule tilanne, mieti strategia, etsi mahdollisia aseita, etsi ovet avaavia vipuja, säikähdä pahanpäiväisesti, kuole, mieti uusi strategia. Peli kääntyy kuitenkin päälaelleen niissä osioissa, joissa pelataan itse jättimäisenä King Kongina. Viidakon kuninkaana saa mellestää ja remuta, tehdä tuhoja ja taistella dinosauruksia vastaan. Kontrollit ovat taas melko yksinkertaiset, mutta meno on vaan niin kauhean komean näköistä, ettei sitä edes huomaa kun T-Rexin pää on kainalossa ja niskanikamat narskuvat. Taas olen tyytyväinen siihen, mistä useimmat valittavat – peli on juuri sopivan mittainen hieman alle 10 tunnin kestollaan. Sen jälkeen ei voi muuta kuin kärsimättömänä odottaa, että elokuva tulisi jo teattereihin.

Kerrataan vielä: King Kong –peli yhdistää todella komeat grafiikat, hyvin toteutetut pelihahmot (itse KK mukaan lukien), suuret tuotantoarvot, todella tiiviin tunnelman ja helposti lähestyttävän pelattavuuden loppuun asti viihdyttävään pelikokemukseen, jonka soisi löytyvän monen joulupukin lahjasäkistä.

Manu ”Move over, Donkey Kong” Pärssinen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Ubisoft, 2005