STOP THE PRESS!

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts Inc.
Arvio: 5/5

Yhdeksi viime aikojen kuluneimmista toteamuksista viimeisen parin vuoden on noussut se, etteivät lisenssipelit ole nykyään läheskään aina silkkaa tuubaa. Ensimmäinen The Battle for Middle-Earth puhdisti pöydän jo pari vuotta sitten, palatakseen nyt takaisin erittäin onnistuneen jatko-osan muodossa kauniinpana ja massiivisempana kuin koskaan.

Peli on edelleen pohjimmiltaan perinteisehköä tosiaikanaksuttelua varustettuna hienoisin hack & slash -vaikuttein. Vaikka sinänsä kyseiseen genreen ei olekaan keksitty juurikaan uusia ideoita suunnilleen viimeiseen kymmeneen vuoteen, eikä tälläkään kertaa sen kummemmin innovaatioilla juhlita, on pelin toteutus niin vimpan päälle tyylikäs että kriittisemmänkin arvostelijan polvet melkein tutisevat. Grafiikka on kerrassaan upeaa. Välivideoissa yhdistellään todella tyylikkäästi pelin omaa moottoria sekä taiteilijoiden maalaamia upeita toimintakuvia. Hahmot kestävät lähempääkin tarkastelua ja kenttien maisemat ovat todella kauniita. Valoilla, varjoilla ja heijastuksilla leikitään todella nätisti ja kentissä on riittävästi vaihtelua. Välillä taistellaan karuilla örkkimailla ja toisinaan taas vehreissä haltijametsissä. Koreasta ulkoasustaan huolimatta peli kuitenkin pyörii muutaman vuoden ikäiselläkin PC:llä täysin pelattavasti vielä toiseksi parhaalla tarkkuudellakin. Örkkien, kääpiöiden ynnä muiden määrän lisääntyminen toki alkaa syömään jo prosessoritehoa siinä määrin, että pehmeän ruudunpäivityksen ystävät tahtonevat säätää yksityiskohtia hieman vähemmälle.

Pelattavuuskin on enimmäkseen kohdallaan. Taisteluissa tosin on enimmillään niin paljon joukkoja mukana, että niiden kaikkien hallinnointi sodan timmellyksessä on toisinaan hankalaa, etenkin kun kameraa ei saa zoomattua riittävän ylös, että kaikki haluamansa ryhmät saisi valittua näppärästi kerralla. Onneksi soltuilla on kuitenkin melko hyvä tekoäly ja ne osaavat jossakin määrin hyökätä ja puolustautua. Välillä kuitenkin taka-alalle jääneitä joukkoja on patisteltava myös käsipelillä takaisin taisteluun. Tämä on kuitenkin sikäli ymmärrettävää, että mikään peli ei kuitenkaan osaa lukea pelaajan ajatuksia.

Pelaaja voi itse päättää, pelatako hyvien puolella, vai pyrkiäkö valloittamaan Keskimaan pahisten voimin. Vastapuolien voimasuhteet on tasapainotettu varsin onnistuneesti, joten kummallakaan ei oikeastaan ole mitään yhtä ylivertaista asetta tai muuta epäreilua ässää hihassaan. Pelissä on mukana luonnollisesti kaikki Sormusten Herrasta tutut hahmot. Kyseiset hahmot ovat pelissä niin sanottuja sankareita, jotka ovat yleensä rivisotilaita kestävämpiä sekä omaavat jotain erityistaitoja. Taisteluita käydään niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Pääpaino lepää kuitenkin maataisteluissa. Vaikka pelintekijät todennäköisesti ovat parhaansa tehneetkin, ei kovin monimutkaista toimintastrategiaa taisteluissa kovin helposti pysty soveltamaan. Paras taktiikka on edelleen kerätä mahdollisimman suuri ja monipuolinen sotajoukko ja jyrätä vihollinen silkalla voimalla. Jyrättyjen vihollisten jäljiltä jää yleensä kultaa, jota pelaaja voi sitten hyödyntää tukikohtansa ehostamiseen sekä lisävoimien kouluttamiseen.

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II onnistuu säväyttämään harvinaisen isosti. Sormusten Herran tarinan ei tarvitse olla tuttu pärjätäkseen tässä pelissä tai pitääkseen siitä, mutta kyseisen ilmiön ystävät ovat lienevät suorastaan hurmiossa. Harvoin on RTS-pelikokemus näin massiivinen, mahtipontinen ja jylhä.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Electronic Arts, 2006