STOP THE PRESS!

The Godfather – the Game

godfather_ps2Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 2,5/5

Elokuvahistorian tunnetuin mafiatrilogia on tietenkin kirjailija Mario Puzon luoma ja ohjaaja Francis Ford Coppolan ohjaama “Kummisetä”. Tämä legendaarinen saaga on joutunut kohtaamaan nyt pelimaailman, sillä pelijätti Electronic Arts on työstänyt siitä omanlaisensa pelin. Kyseessä ei ole mikään pikkutarkka kopio elokuvista, vaan peli on toteutettu lähinnä niiden hengessä. Ensimmäisen kerran kun kuulin, että tällainen on tulossa ja ennen kaikkea sen, että Brando-vainaa on antanut äänensä käytettäväksi, heräsi epäilykseni koko juttua kohtaan. Ensinnäkin sen takia, että hyvistä elokuvista on tehty huonoja pelejä ja toisekseen, että jotenkin kornilta tuntuu Brandon käyttäminen, sillä äänitysvaiheessa hän oli hyvin huonossa kunnossa. Mutta mikä olikaan sitten lopputulos.

Peli sijoittuu New Yorkiin vuosiin 1945-1955. Tehtävänäsi on kohota mafiaperheessä aloittelijasta pikkuhiljaa kaikkien kunniottamaksi Doniksi. Päästäksesi siihen, sinun on saatava arvostusta muidenkin kuin vain oman “perheesi” keskuudessa. Ansaitaksesi kunnioitusta, sinun täytyy mm. listiä vastustajia, lahjoa virkavaltaa ja ennen kaikkea kerätä suojelusrahaa. Mikäli et sitä saa, muutama isku leukakulmaan auttaa ja takuulla rahaa alkaa ilmestyä kouraasi. Sen lisäksi joudut ajelemaan autolla, kun poliisit yrittävät saada sinua kiinni keinolla millä tahansa. Jokaisella tekemälläsi ratkaisullasi, olipa se sitten positiivista tai negatiivista, on vaikutusta urasi kehittymiseen. Luultavasti et halua ennen sitä kuolla. Siksi on tärkeää, että muistat tehtävän jälkeen käydä tallentamassa tai muuten joudut aloittamaan kentän alusta. Näin lyhyesti pelin juonesta.

Voin uskoa, että Electronic Artsin pelintekijöille “Kummisetä” on ollut hyvin haasteellinen työ, sillä elokuvat ovat yksinkertaisuudessaan hyvin visuaalisia ja tarinaltaan hyvin hidastempoisesti eteneviä. Sitä samaa ei voi peliltä odottaa, sillä enemmän se muistuttaa EA:n pakonomaista tarvetta päästä vauhdikkaaseen “Grand Theft Auto” -kategoriaan, jolla puolestaan ei hirveästi ole tekemistä itse elokuvan luonteen kanssa. Newyorkilaiset maisemat näyttävät ajanmukaisilta ja ihmisten asusteet myös, mutta kaduilla kävelevien ihmisten kielenkäyttö on turhankin modernia. Monet elokuvasta tutut kohtaukset on toteutettu teknisesti hyvin, mutta niistä puuttuu se tietynlainen tunne, joka elokuvissa viehätti. Henkilöhahmot on myös saatu alkuperäistensä näköisiksi. Brando Don Corleonena, Caan Sonnyna ja Duvall Tom Hagenina ovat ulkonäkönsä lisäksi antaneet äänensä käyttöön pelintekijöille. Täytyy muistaa, että herrojen äänet kuulostavat siltä kuin miltä niiden pitää kuulostaa yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Joten pienellä huumorilla noita ääniä kannattaa vertailla itse elokuviin. Kuten aiemmin totesin, Brandon ääntä tallennettiin, kun hän oli jo huonossa kunnossa, joten tarvittiin lisäksi herran ääntä muistuttava ääninäyttelijä. Valitettavasti hänen äänensä ei ole aivan lähellä legendaarisen näyttelijän ääntä, vaan kuulostaa liian “tekemällä tehdyltä”. Se taas ärsyttää tällaista Brando-fania suunnattomasti. Pelattavuutta ja sisältöä pelistä ei puutu, joten pelaamiseen voi kulua pitkät tovit. “Kummisetä” -peli oli allekirjoittaneelle pettymys, sillä ulkoisesti peli on komeaa katseltavaa, mutta liiallinen intoilu GTA:n viitoittamalle tielle tekee siitä vain keskikertaisen pelin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Electronic Arts, 2006