STOP THE PRESS!

Lemmings

lemmingsTekijä: Team 17
Julkaisija: SCEE
Arvio: 4/5

Kyllä klassikkopelaajia nyt hemmotellaan. Ensimmäinen kosketukseni Lemmings-peliin syntyi jo noin 15 vuotta sitten, kirjakaupan hyllyllä nököttävän Commodore CDTV-laitteen välityksellä. Pelilajina Lemmings liikkuu jossain puzzlen ja hyvin kevyen reaaliaikastrategian välimaastossa, ja se on erinomainen kumppani taskukoneelle.

Lemmingsit, eli kotoisasti sopulit, ovat kansanperimätiedon mukaan varsin itsetuhoista porukkaa. Pelikentälle päästessään ne taivaltavat mistään välittämättä kohti laavakylpyjä, pohjattomia kuiluja tai muita silvontavälineitä. Pelaajan tehtävänä taas on pelastaa nämä sinivihreät miniotukset ja johdattaa ne turvapaikkaan – tosin vain hetkeksi, sillä seuraavan kentän latauduttua pirulaiset ovat taas vaarassa. Tehtävä hoidetaan pomottamalla Lemmareita erilaisiin työtehtäviin, niistä voi tehdä mm. tunnelinkaivajia, sillanrakentajia, stoppareita, laskuvarjomiehiä ja kiipeilijöitä. Kohdistin ohjastetaan halutun uhrin kohdalle, valitaan olkanäppäimillä ammatti ja painetaan X:ää, siinä kaikki. Kiperäksi käy kuitenkin, kun usein pitää seurata monia otuksia yhtä aikaa, varmistaa että silta rakentuu tarpeeksi pitkäksi, ajoittaa pomotus oikein ja vielä osua oikeaan vipeltäjään. Joka kentässä ei tarvitse pelastaa kaikkia otuksia, mutta lisämietintää aiheuttavat kentät, joissa uhrata ei voi kuin yhden, tai ei yhtään.

Pelattavaa riittää. Klassisten neljän vaikeustason kenttien lisäksi mukana on roppakaupalla uusia sekä mahdollisuus tehdä omia ja lähettää sekä vastaanottaa niitä netin kautta muilta pelaajilta. Graafisesti uusio-Lemmings on vallan nättiä katseltavaa. Kolmiuloitteiset taustat eivät häiritse varsinaista pelialuetta ja senkin grafiikoita on päivitetty hyvän maun mukaisesti. Musiikkipuolella sorrutaan joihinkin ylilyönteihin ja liialliseen mahtipontisuuteen, mutteivät nekään välittömästi ala ärsyttää. Muita uudistuksia ovat pelin pysäytys strategioinnin helpottamiseksi sekä ydinpommipainikkeen katoaminen ammattivalikoimasta. Samaan lopputulokseen päästään kuitenkin valitsemalla ’quit’ valikosta. Kontrollit tuntuivat ensi alkuun vähän kankeilta, ehkä kursorin siirtelyn olisi voinut pistää tatille ja ruudun siirtelyn ristiohjaimelle? Luultavasti kehittäjät ovat kuitenkin valinneet oikean kompromissin. Bonusta vielä sopivista latausajoista.

Lemmingsin lumovoima ei ole haihtunut vuosikymmenten mukana, minkä Team 17 (ah sitä nostalgiahetkeä kun klassinen logo iskeytyi ruudulle) on ymmärtänyt, eikä ole lähtenyt uudistamaan konseptia liikaa. Lemmings on täydellinen taskukumppani, koska yhden kentän selvittämiseen ei mene montaa minuuttia, mutta koukutus on melkoisen maksimaalinen ja ’vielä yksi’ –efekti pääsee nopeasti valloilleen. Kaikki tekstit saa myös täysin suomenkielisiksi, mikä helpottanee nuorimpien pelaamista. Sopulit sopivat kuitenkin kaikenikäisille, ihan pienimpiä lukuun ottamatta. Pitkästä aikaa PSP-peli, joka saa minut tarttuvaan tuohon mustaan palikkaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Manu ”O-ou” Pärssinen for smackthejack

Pictures © Sony Computer Entertainment Europe