STOP THE PRESS!

Far Cry Instincts Predator

far_cryTekijä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 3/5

Far Cry Instincts Predator –nimihirviön takaa paljastuvat Xbox 360 –versiot Far Cry Instincts –pelistä sekä sen lisäosasta Instincts Predator. Homman sekoittamiseksi jälkimmäinen julkaistaan ensimmäiselle Xboxille nimellä Instincts Evolution. Ensimmäinen Far Cry Instincts taas julkaistiin PC:lle pelkästään nimellä Far Cry. Ota tästä selvää. PC – Far Cry keräsi hyviä arvosanoja ympäri maailmaa ja oli vuoden 2004 kehutuimpia ja kauneimpia FPS-pelejä. Xbox 360 –versiosta on jo kauan levitelty kuvia ja videopätkiä, joiden perusteella yhtä komeata kokemusta on odotettavissa.

Ensimmäiset minuutit kuitenkin lyövät pahasti kasvoille. Toki kyseessä on arvosteluversio, jota saatetaan vielä hioa, mutta valikoissa on kirjoitusvirheitä, alun veneessä on kahdeksankulmainen ruori (luulisi sitä näillä tehoilla jo ympyränkin saavan aikaiseksi), vesi on muovisen näköistä, tekniikka tökkii ja välillä jopa bugitti aika ikävästi lyöden ruudulle vain sinisiä ja valkoisia kolmioita. Onnistuin kuolemaan 30 sekunnissa, kun ohjekirjaakaan ei pressiversiossa tule ja tyrmistyksekseni jouduin kuuntelemaan alun tarinoinnit kokonaan uudestaan. No, eteenpäin mentiin periaatteella ”ei tämä tästä voi kuin parantua”. Niin onneksi kävikin.

Jotta pääsisi tutustumaan uuteen jatko-osaan, pitää ensin läpäistä ensimmäinen osio. Pelaaja on vastahakoisesti sankarillinen Jack Carver, jonka vene joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja miekkonen ui saarelle, joka on täynnä vihamielisiä sissijoukkoja. Siellä pitäisi sitten selvitä hengissä ja päästä poiskin. Uuden osan juonessa Jack sekoaa salakuljetusbisneksiin, eikä siitäkään hyvää seuraa. Molemmissa on mukava actionleffa-fiilis ja omat hyvät puolensa. Käytännössä kuitenkin edetään-ammutaan-edetään-tapetaan-ammutaan-edetään aika suoraa polkua pitkin. Erikoisuutena ovat eläimelliset kyvyt, joilla vastustajat saadaan matalaksi alta aikayksikön. Carverin ohjailu on tuskatonta ja kontrollit sekä ohjausfiilis tuttuja tuhannesta muusta FPS:stä. Ajoneuvojen ohjastaminen on varsin kiikkerää ja ne tuntuvat turhan kevyiltä. Halo 2:ssa homma toimi paremmin. Tietenkin Far Cryssa on myös verkkomoninpeli, mutta peliseuraa ei vielä löytynyt (ainoa peli joka löytyi oli aina täynnä), joten en sitä päässyt testaamaan.

Graafisesti Far Cry – kaksikossa on sekä huippukohtia, keskinkertaisuutta että laiskuutta. Keskimäärin siis kohtuullisen komeaa, muttei Xbox 360:n kärkikastia. Ääninäyttely on riittävän hyvää ja tunnelma on pääasiallisesti hyvin kohdallaan suoraviivaisesta putkijuoksentelusta ja keskimääräisen tomppeleista vihulaisista huolimatta. Xbox 360:n lyhyen historian aikana sille on ilmestynyt jo monta hyvää räiskintää ja tässä joukossa Far Cry nousee vain hieman keskitason yläpuolelle. Mikäli aikaisempia versioita on tullut pelattua, voi FCIP jäädä vain sarjan äärimmäisten fanien ostokseksi. Jos tästä on tulossa ensimmäisen Far Cry –kokemuksesi, saa yhden pelin hinnalla periaatteessa kaksi – huonomminkin voisi valita.

Manu ”Everything that happens here, bang” Pärssinen for smackthejack

Pictures © Ubisoft 2006