STOP THE PRESS!

Daxter

daxterTekijä: Ready at Dawn
Julkaisija: SCEE
Arvio: 4/5

Ennen PSP-käsikonsolin ilmestymistä lupailtiin, että kyseinen taskuvehjes pystyisi isoveljensä Playstation 2:n tasoiseen grafiikkaan sen enempiä mukisematta. Moista lupausta ei ole kuitenkaan laitteen pelivalikoima pystynyt täyttämään. Nyt pikkuruudulle pääsee Jak & Daxter –kaksikon näsäviisaampi ja vikkelämpi osapuoli, eli se jälkimmäinen veijari. Jak pääsi itse kaahailemaan yksikseen Jak X –autopelissä, mutta nyt luvassa on alkuperäispelien hengessä tasohyppelyä ja räiskintää. Ja kyllä, nyt se lupaus niistä komeista grafiikoista lunastetaan.

Ensi alkuun Daxterissa vakuuttaa ääninäyttely ja animointi ja viimeistään ensimmäiseen lentelytehtävään päästessä myös ulkoasu muutenkin. Pelin voisi oikeasti luulla olevan PS2-hupailu, jota vain pyöritellään pikkuruudulla. Musiikit, huumori, äänitehosteet, kontrollit ja latausajatkin (PSP-peleissä oleellinen osa pelinautintoa) ovat laadukasta tuotantoa ja enemmän kuin kohdallaan, joten ei tästä voi kuin nauttia. Latauksia joutuu vain harvoin odottelemaan, joskus ne huomaa pienenä hidastumisena tai sitten ei ollenkaan. Erinomaista työtä. Joissakin kohdin Daxter voisi reagoida nappien painamiseen vähän ärhäkämmin ja kamera voisi pyörähtää paikalleen vikkelämmin, mutta tasoloikkien kompastuskivistä on päästy ylitse varsin mallikkaasti.

Ainoa, joka pisti nyppimään välillä enemmän, välillä vähemmän, on homman juoni. Ajallisesti peli sijoittuu ensimmäisen ja toisen Jak & Daxterin välimaastoon ja vilkasluontoinen jyrsijäystävämme on töissä Haven Cityssä ötököiden tuhoamisfirmassa. Lopullinen tarkoitusperä on Jakin pelastaminen. Lentelyä ja välillä liike- sekä varustearsenaaliin tulevia lisäyksiä (Daxterin unet rulez!) lukuun ottamatta pelaajaa ei sen kummemmin juonen avulla motivoida menemään möttiäisiä mättämään. Ensimmäisen tunnin jälkeen olin vakavasti huolissani siitä, miten näin ’yhden idean’ peli jaksaisi kannatella kiinnostavuuttaan…

Mutta kyllä se vaan kannatti. Pikkulisiä ripotellaan sen verran sopivissa kohdissa, että niitä on pakko päästä taas testaamaan ja katsomaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Suurin osa pelistä on hyppimistä ja läiskimistä, mutta taskupelin tarkoituksen omaisesti pieninä annoksina Daxter toimii kuin häkä. Lisäksi mukana on Pokemon/kivipaperisakset –tyylinen pikkupeli Bug Combat.. Ready at Dawn on tehnyt sarjan alkuperäishengen mukaisen paketin, joka ei kalpene isompien osiensa rinnalla kuin toiminnan hienoisen tasapaksuuden vuoksi. ”Kaikin puolin laadukas paketti” ei aivan riitä kuvaamaan Daxteria. Se on vähän enemmän. Ehdottomasti PSP:n parhaimmistoa. En ihmettelisi, jos jatkoa seuraa ja Jak jää vaihteeksi taka-alalle.

Manu ”I know kung-fu” Pärssinen for smackthejack

photos © SCEE, 2006