STOP THE PRESS!

Keepsake

keepsakeTekijä: Wicked Studios
Julkaisija: Lighthouse Interactive Game Publishing BV
Arvio: 3,5/5

Seikkailupelit ovat katoavaa kansanperinnettä. Yli vuosikymmen sitten ne olivat monen mielestä parasta viihdettä mitä tietokoneen parissa voi keksiä. Lucasarts ja Sierra olivat todella kovan luokan seikkailupelitaloja. Vaan kuinkas sitten kävikään… Seikkailupeleistä alettiin tekemään interaktiivisia elokuvia, useimmiten kauhean huonolla menestyksellä. Koska teknisesti seikkailupelit olivat melko yksinkertaisia toteuttaa, pelmahti yllättäen markkinoille melkoinen määrä varsin keskinkertaista huttua, joka romuttikin melko lahjakkaasti seikkailupelien maineen ja isommatkin pelitalot vetivät tekeillä olleet pelinsä takaisin pöytälaatikoihin. Tämän päivän tietokonepelaajan stereotyyppi taitaa olla hieman kärsimätön, mielellään suoran toiminnan ystävä. Useimmat nykypäivän pelit eivät sisällä juurikaan ongelmaratkaisuja, joten pelaajaparkojen aivokoppa on vuosien saatossa päässyt pehmentymään. Menikin tovi, ennen kuin totutin harmaat aivosoluni jälleen seikkailupelin rauhalliseen tunnelmaan.

Pienehkön Wicked Studios -ryhmän Keepsake muistuttaa ilmapiiriltään paikoitellen Roberta Williamsin legendaarisia Kings Questeja. Pelin päähenkilö on nuori Lydia -tyttö, joka ensimmäisenä koulupäivänään saapuu opinahjoonsa huomatakseen vain, että koko koulussa ei näy ristin sielua. Hänen paras ystävänsäkään ei saavu sovitulle tapaamispaikalle. Vain Lydian aikoinaan hänelle antama nukke löytyy yksinäisenä nurmikolta lojumasta. Varsin pian seuraan liittyy myös muuan nuori, korkeita paikkoja pelkäävä, sudeksi muutettu lohikäärme. Yhdessä kaksikko lähtee selvittämään tätä perin erikoista mysteeriä.

Pelin käyttöliittymä on varsin simppeliä sorttia. Pelaajan ei tarvitse pahemmin pähkäillä, täytyykö jotakin esinettä katsoa, maistaa tai nostaa, vaan peli muuttaa kursorin automaattisesti oikeanlaiseksi. Tällainen yksinkertaistettu käyttöliittymä oli mielestäni aikoinaan ensimmäinen vaihe erään hienon aikakauden lopun alkua. Vanhaan aikaan kun seikkailupeleissä oli sentään kunnon valikoima vaihtoehtoja, joita pelaaja saattoi kokeilla. Tietyssä mielessä tällainen vähentää seikkailupelin pelillisyyttä ja syvyyttä entisestään. Ja jotta pullamössö olisi riittävän juoksevaa, antaa Keepsake tarvittaessa vieläpä melko suoria vinkkejä, mitä pelaajan tulisi seuraavaksi tehdä. Sinänsä on hieman ristiriitaista, että seikkailupelit keskittyvät yleensä kuitenkin kutkuttamaan pelaajan päättelykykyä ja aiheuttamaan pienoista päänvaivaa pikku ongelmillaan, mutta sitten rimaa lasketaan kuitenkin niin alas, että pelaajan ei ole pakko itseään puzzleilla kiusata, jos ei niin tahdo tehdä. Loppujen lopuksi pelaaja, joka ei tykkää ongelmista, tuskin myöskään ostaa peliä, jossa niitä pitää ratkaista.

Keepsake on graafisesti ihan kohtuullisen näyttävä. Esirenderöidyt taustat miellyttävät kyllä silmää, mutta kenttäsuunnittelu hieman ontuu. Itse koin hieman häkellyttävänä piirteenä liiallisen kuvakulmien, tai paremminkin paikkojen määrän. Jos yhden huoneen läpi kävelyyn käytetään kolmesta viiteen kuvaa, saa pelaaja olla melko tarkkana, mistä tuli ja minne on menossa. Vielä kun suurimmassa osassa kuvakulmia ei edes varsinaisesti koskaan tapahdu mitään, onkin kyseenalaista, olisiko arkkitehtuuria voinut miettiä hieman uudelleen. Pelin taustamusiikki kohottaa tunnelmaa varsin mukavasti, mutta ääninäyttely on monin paikoin suurta yli- ja alinäyttelyn juhlaa.

Vaikka Keepsakessa onkin jonkin verran pienehkön budjetin pelille tyypillistä pikkuvikaa, tarjoaa se kuitenkin paljon mukavia hetkiä seikkailupelien ystäville. Pelin juoni jaksaa kiinnostaa, ja hahmot ovat varsin sympaattisia. Ongelmat vaativat pelaajalta paikoitellen melkoista päättelykykyä, mutta voittajafiilikseltä ei voi välttyä ahaa-elämyksen iskiessä. Valitettavasti Keepsake tuskin mitään legendan mainetta saavuttaa, mutta jos viime vuosien seikkailupelit, kuten Syberiat ovat kolahtaneet, voin suositella testaamaan välipalaksi myös Keepsakea.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Lighthouse Interactive Game Publishing BV, 2006