STOP THE PRESS!

Sensible Soccer 2006

sensible_soccer_2006Tekijä: Codemasters Software
Julkaisija: Codemasters Software
Arvio: 4/5

90-luvun alkupuolella pelimaailmaa jyräsi Sensible Software. Pelitalo julkaisi lähinnä alunperin Amigalle todella tiukkoja pelejä, kuten Cannon Fodder ja Sensible Soccer. Molemmat nähtiin myös PC:llä, ehkä hieman kankeampina versioina tosin. Voinen ehkä paljastaa, että olen salaa odotellut, että joku tekisi ensin mainitusta nykyaikaisen version. Sanottakoon kuitenkin, että en pahastu siitäkään, että aikoinaan futispelien kunkku on nyt päivitetty ajan tasalle. Sanottakoon heti alkuunsa, että Sensible Soccer ei ole todellakaan mikään realismiin tähtäävä ryppyotsainen lisenssipeli, vaan tarkoituksena on ennen kaikkea pitää hauskaa. Toki futiksen säännöt ovat pelissä samat, mutta tunnelma on astetta keveämpi. Pienet, mutta isopäiset, hieman sarjakuvatyyliset pelaajat ovat varsin sympaattisia, mutta vetävät toki rajuja, ellei jopa rajumpia liukutakleja siinä missä realistisemmat kollegansakin. Sensible Soccerin tarkoituksena on kuitenkin tarjota astetta letkeämpi vaihtoehto nykypäivän monimutkaisille ja liikaa turhaa säätöä vaativille jalkapallopeleille.

Klassisen Sensible Soccerin pelattavuus on vielä tänäkin päivänä täysin toimivaa, ja lukuisat fanit pelaavat sitä edelleen päivittäin. Tämän uusioversion ensivaikutelma ei ollut valitettavasti aivan yhtä intuitiivinen kuin esi-isänsä. Maalinteko ei tahtonut onnistua aluksi juuri ollenkaan, paitsi tietysti kirotulta tietokonevastustajalta. Alkuperäinen SS oli tunnettu siitä, että sitä oli helppo pelata, mutta kuitenkin vaikea hallita. Tällä kertaa kaavaa on muokattu siten, että aloituskynnystä on nostettu piirun verran ylemmäs, mutta kunhan pelin hallitsee, se tarjoaa pelaajalleen huomattavan hauskoja hetkiä.

Vaikka näkövinkkeliä onkin ruuvattu muutama aste aiempaa vinompaan, ei perusasetelma ole kuitenkaan muuttunut. 3D-toteutus toimii halutulla tavalla, eikä sen kummempia erikoistehosteita tai muita kikkailuja jää isommin kaipaamaan. Ehkä käsittämättömin piirre kuitenkin Sensi 2k6:ssa on, että se kaikkein tärkein, eli verkkopeli näkyy unohtuneen pois vallan. Tämä on sikäli melko anteeksiantamatonta sarjan faneja kohtaan, koska kolmansien osapuolien tekemien hakkerointien avulla tuhannet pelaajat pelaavat kuitenkin edelleen pelin vanhoja versioita nimenomaan netissä. Sopii toivoa, että kehittäjätiimi todellakin älyäisi tehdä sen verran mojovan päivityksen peliin, että kavereista pääsisi ottamaan mittaa etänä, eikä vain saman koneen ääressä. Parhaimmillaan Sensible Soccer on kuitenkin aina ollut ehdottomasti moninpelinä.

On kuitenkin enemmän kuin positiivista huomata, että Sensible Soccer 2006 ei ole mikään tyhjänpäiväinen rahastusyritys, vaan ihan oikeasti varteenotettava futispeli, joka ratsastaa omalla tavallaan kehityksen aallonharjalla – retroilu on ollut kova sana jo jonkin aikaa. Etenkin PC:lle tahtoo olla nykyään suorastaan vaikeata löytää mitään vähänkään pirteämpää peliä. Tämä on suuntana hyvä.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Codemasters Software, 2006

P.S. Myös PS2:n ja Xboxin omistajat pääsevät halutessaan pelaamaan Järkevää Jalkapalloa.