STOP THE PRESS!

Chromehounds

chromehoundsTekijä: From Software
Julkaisija: Sega
Arvio: 3/5

Kävelevien taistelurobottien ohjastukseen liittyvät, eli ns. mecha-pelit eivät ole koskaan olleet ominta alaani. Viimeisin vaikuttava näkemys aiheesta oli Xboxin Steel Battallion, jonka hallitsemiseen piti ostaa konsolin hintainen ohjaamo. Chromehounds –pelin takana on kaksi isoa nimeä, ja kun kaveripiiristäni alkoi kuulua tarinoita yönmittaisista robottien rakentelusessioista ja verkkotaisteluista, täytyihän tuo itsekin tsekata.

Tarina sijoittuu nykyaikaan, mutta vaikka viittauksia oman planeettamme politiikkaan löytyisikin, on kyseessä vaihtoehtoinen ja keksitty historian ulottuvuus. Maailman supervaltojen sukset ovat menneet pahasti ristiin ja kolmannessa maailmansodassa käytetään ihmisten ohjastamia HOUND-koneita sotimiseen. Pelaajan tehtävänä on tietenkin loikata yhden tällaisen kyytiin ja lähteä sotaretkelle.

Yksinpelissä seurataan kuutta eri juonta, eri sotilastehtäviin liittyen. Tehtävät myös vaihtelevat taistelun kolmen osapuolen joukkojen välillä, joten tilanteen ja täten sodan syttymiseen johtaneet syyt näkee joka kulmalta. Itse sota käydään sitten verkossa. Yksinpelin tehtävät tutustuttavat erityyppisiin HOUNDeihin sekä niiden tehtäviin ja ovat osin melko simppeleitä, eli onnistuvat ainakin toisella yrittämällä. Aluksi hankalammat niistä vaikuttivat jopa turhauttavilta, mutta virheistään oppii ja niin edelleen. Robottia on pelin neuvojen jälkeen helppo ohjastaa ja vaikka sen kulku tuntuu välillä tuskastuttavan hitaalta ja maisemat tyhjiltä, tulee moisen sotakoneen hallitsemisesta reteä fiilis. Graafisesti ei liiemmälti loisteta, vaikka HOUNDit itse ovatkin komean näköisiä. Sodan maisemat eivät ole runnellun yksityiskohtaisia ja ankeita, vaan pelkästään jälkimmäisiä.

Kuten rivien välistä jo tulikin luettua, verkkopeli on koko homman ydin. Ensin kun on opeteltu tehtäviä, joukkueessa toimimista ja hommattu robottiin osia, alkaa itse pelaaminen. En suoraan sanoen uskaltanut kuin hieman koskettaa pintaa, sillä Chromehoundsissa menestyminen vaatii melkoista paneutumista, ajankäyttöä ja yksityiskohtien hiomista. Peruspelaajille kynnys päästä oikein kunnolla sisään kromikoirien maailmaan on todennäköisesti liian korkea, paljon vapaa-aikaa omistaville lajityypin faneille taas hyvää herkkua. Oikeampi nimitys tällaiselle pelille olisikin ’teknisesti kehittyneiden sotatankkien ohjaus-, rakennus- ja käyttösimulaattori’.

Manu ”kromia pintaan” Pärssinen for smackthejack

Pictures © Sega