STOP THE PRESS!

3096 päivää (3096 Tage)

3096_paivaaOhjaus:  Sherry Hormann
Käsikirjoitus:  Ruth Toma
Tuotanto:  Martin Moszkowicz
Pääosissa:  Antonia Campbell-Hughes, Thure Lindhardt, Amelia Pidgeon
Arvio: 2/5

3096 päivää kertoo fiktion keinoin tositarinaa itävaltalaisesta Natascha Kampuschista (Antonia Campbell-Hughes), joka siepattiin kymmenvuotiaana vuonna 1998. Sieppaaja Wolfgang Priklopil (Thure Lindhardt) piti Kampuschia orjanaan aina vuoteen 2006, jolloin tämä vihdoin pääsi pakenemaan vangitsijaltaan.

Sherry Hormannin ohjaama elokuva seurailee kidnappauksen vaiheita tiukasti uhrin näkökulmasta. Kampuschia hakataan ja pidetään nälässä. Muutaman vuoden päästä hän pääsee ulos pienestä kellariloukostaan ja lopulta jopa ulos talosta.

Kai se on vähän kauheata sanoa, että pienen tytön, sittemmin nuoren naisen, kärsimysten seuraaminen on pitkäveteistä, mutta kyllä se on. Hormannin ohjaajanote on tarkkaileva ja etäisyyttä pitävä, oikein minkäänlaista suhdetta katsojan ja päähenkilön välille ei synny. Merkillisen kliininen englanninkielinen jälkiäänitys on epäonnistunut ja vain lisää elokuvan kolkkoutta. Kidnappaajan toimia ja motiiveja ei edes yritetä analysoida, mitä nyt se näissä yhteyksissä tyypillinen ylihuolehtiva äiti kuvassa pyörähtää; tuskinpa kaikki tulee sillä selitettyä. Kliinisyytensä takia 3096 päivää on vaikea sättiä edes sosiaali- tai muunakaan pornona, onpahan vain lattea elokuva.

Ekstroissa lyhyitä haastatteluja ja kulissien takusia. Kampusch pääsee itsekin ääneen; ikävä kyllä hän keskittyy markkinoimaan elokuvaa.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Future Film, 2013

Traileri: