STOP THE PRESS!

The Great Invasions – The Darkages “350-1066 ad”

great_invasionsTekijä: The Indie Games Productions
Julkaisija: Nobilis
Arvio: 3/5

Great Invasions – The Darkages on yksi niistä peleistä, joita ei toden totta voi suositella joka pelipojalle tai -tytölle. Pelin ulkoinen olemus suoraan sanottuna läiskii mädällä turskalla korville, ja aloituskynnyskin on korkea kuin kerrostalo. Onneksi sentään onnistuneella äänimaisemalla onnistutaan nostattamaan tunnelmaa, ettei vallan alkumetreillä itku silmään tirahtaisi. Taustamusiikki on sopivan eeppistä ja mahtipontista, ja ääniefektit elävöittävät pelikokemusta kummasti. Pelin toiminnan opetteleminen onkin sitten astetta tahmeampi kokemus, joka vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, sekä ilman muuta suurta intohimoa kyseistä peliä kohtaan. Varsinaista tutorial-tehtävää en ollut löytävinäni, ja pelin manuaalikin on perin ohkainen. Pelin jakelemat pienet vinkit eivät myöskään kauheasti auttaneet liikkeelle lähdössä.

Peli muistuttaa hyvin paljon klassista Europa Universalista. Eipä mitenkään yllättävää sikäli, että kyseisen pelin luoja on vastuussa myös tästä julkaisusta. Peli pyörii mukavasti myös vanhemmilla koneilla. Tästä tosin aiheutuu sellainen ongelma, että peli pyörii uudemmilla koneilla melkeinpä liiankin nopeasti. Pelin käyttöliittymän leiska on hieman ontuva juuri tästä syystä – pieniin nappeihin tähdätessä hieman liian isolla hiirikursorilla tulee helposti osuttua ruudun reunaan, jolloin kartta rullaa salamavauhtia vahingossa väärään suuntaan. Ruudun resoluutiota ei saa isommaksi kuin 1024×768, mihin en kovin järkeviä selityksiä keksinyt. Tämän kaltaista peliä kun mielellään pelaisi tarkemmallakin näyttötilalla.

Pelin tapahtumat siis sijoittuvat ajalle 350-1066 jälkeen ajanlaskun. Näin ollen sotajoukot eivät ole sieltä modernimmasta päästä, kuten arvata saattaa. Pelin tapahtumien aitoutta on pyritty edistämään hyödyntämällä oikeita historioitsijoita. Pelaajan tulee ylläpitää kansakuntansa diplomatiaa, huolehtia armeijasta, kansansa uskonnosta sekä tietenkin pitää budjetti hanskassa mm. ulkomaankaupalla. Käytännössä tekemistä riittää kyllä enemmän kuin keskivertopelaaja jaksaa edes kuvitella. Fiksun tekoälyn pistäessä jatkuvasti kovasti kampoihin, kestää aikaa, ennen kuin pelissä alkaa oikeasti pärjäämään.

Kuten sanottu, Great Invasions tarjoaa tekemistä viikko-, ellei kuukausikausiksi, mutta vain jos on viehtynyt kyseiseen genreen. Peliin on ehtinyt ilmestyä jo varsin mukavasti korjaustiedostojakin, joten ei kannata säikähtää, jos sattuu löytämään myyntiversiosta lukuisia bugeja. Mikäli yksityiskohtainen hardcorestrategiapeli kuulostaa kupiltasi teetä, kannattaa noutaa peli hyvinvarustellusta pelikaupasta.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Nobilis, 2005