STOP THE PRESS!

Supreme Ruler 2010

supreme_rulerTekijä: Battlegoat Studios
Julkaisija: Strategy First Inc.
Arvio: 4/5

Supreme Ruler 2010 on sikäli historiallinen peli, että se on pelaamistani strategiapeleistä ilman muuta kaikkein monipuolisin, ja -mutkaisin. Kun käynnistin pelin ensimmäisen kerran, en voinut kuin todeta, että mikään aika ei koskaan tule riittämään tämän pelin kaikkien ominaisuuksien testaamiseen. Joku Civilization IV näyttää melkeinpä ristinollalta tämän pelin rinnalla ominaisuuksiensa osalta. Vaan mitenkä on sitten pelattavuuden laita. Nippelitason säätö ei välttämättä ole kauhean nautinnollista, jos toteutus ontuu. Huolimatta siitä, että pelin grafiikka on ehtojen strategiapelien tapaan melko rumansutkaa, etenkin kun taustakartta palikoituu todella rumasti vähänkin lähemmäksi maata zoomattaessa, näky on silti henkeäsalpaava, kun yksiköitä on ruudulla niin paljon, että niiden kaikkien managerointiin kuluisi helposti ihmisikä, jos toinenkin. Nuo aiemmin mainitsemani palikoituvat kartat ovat muuten autenttisia, NASAn satelliittikuvia. Tarkkuutta olisi vain ehkä saanut olla enemmän. Supreme Ruler ei kuitenkaan ole sieltä kaikkein rumimmasta päästä strategiapelejä, joten peliä on ehkä hitusen mukavampi lähestyä, kuin joitakin vieläkin pelottavamman näköisiä ilmestyksiä.

Pelistä löytyy yksinpelimoodien lisäksi verkon välityksellä pelattava moninpeli, johon voi ottaa osaa kaikkiaan 16 ihmispelaajaa. Vaikka maailmanvalloituspelit ovat toki parhaimmillaan silloin, kun vastassa on aitoja ihmispelaajia, piisaa SR2010:n yksinpelissäkin kosolti tekemistä. Pelistä löytyy niin kampanjaa kuin yksittäisiä tehtäviäkin enemmän kuin ensi-istumalta jaksaa selatakaan. Vaikka pelissä on tsiljoona toimintoa, löytyvät tärkeimmät tiedot korkeintaan parin klikkauksen päästä, useimmiten varsin loogisista paikoista. Käyttöliittymän suunnittelijalle onkin annettava iso papukaijamerkki näin valtavan informaatiomäärän onnistuneesta niputtamisesta. Myös yksiköiden siirtely käsipelillä on toteutettu yllättävän jouhevasti. Kaikista mahdollisista toiminnoista ei onneksi tarvitse itse huolehtia, ellei halua. Automaattiohjaus pitää tarpeen mukaan huolen määrätyistä toiminnoista. Tämä onkin suorastaan välttämätön ominaisuus, sillä muuten maailma kirjaimellisesti romahtaisi pelaajan niskaan jo ensimmäisen viiden minuutin aikana. Toisin kuin valitettavan monissa yksityiskohtaisissa strategiapeleissä, Supreme Ruler 2010:ssä on luojan kiitos sopivan kokoinen fyysinen paperimanuaali. Se on todellakin syytä kahlata läpi pariin otteeseen, ennen kuin peliä edes välttämättä käynnistää.

Pelin tekoäly tuntuu ehkä hieman turhankin riidanhakuiselta. Korjaustiedostojen myötä naapuriviha hieman väheni, mutta edelleen tuntuu hieman siltä, että pelillisen toiminnan säilyttämiseksi lievä negatiivisuus jätettiin kuitenkin jäljelle, ettei maailmanrauha vain pääsisi vahingossa yllättämään. Ylipäätään tekoäly toimii kuitenkin melko uskottavasti niin sotien, diplomatian kuin ulkomaankaupankin osalta.

Supreme Ruler 2010 on kerrassaan massiivinen paketti, joka on varmasti kyseisen genren ystäville jokaisen sentin arvoinen ostos. Kevyen sunnuntaiviihteen ystävät ymmärtänevät ilman eri käskyä pysytellä kaukana, sillä tämä peli vaatii pelaajaltaan aikaa, aikaa ja vielä vähän enemmän aikaa. Pelin toteutus on kuitenkin tehty yllättävän onnistuneesti. Uskomattomasta ominaisuuslistastaan huolimatta päätäni ei alkanut särkeä heti ensimetreillä, vaan paremminkin pelin imun alkoi tuntea välittömästi. Tätä peliä on kerrassaan pakko opetella pelaamaan.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Strategy First Inc. 2006