STOP THE PRESS!

Kingdom Hearts 2

kingdom_of_hearts2Tekijä: Square-Enix
Julkaisija: Buena Vista Games
Arvio: 3,5/5

Voi että kun meikäläinen innostui kun Kingdom Hearts 2 putkahti luukusta. Kunnon sadunomainen fantasiamaailma sekä peleissä että elokuvissa saa meikäläisen aina valtaansa. Enkä ole ainoa, sillä KH2 on myynyt Japanissa aivan uskomattomia lukemia. Fiilis ei laantunut, kun uskomattoman hienosti toteutettu ponnekkaalla musiikilla varustettu alkuanimaatio pamahti ruutuun. Tämän on oltava mahtava peli!

Ensimmäiset aatokset: ”Jaaha, ilmeisesti pitäisi olla aika lailla selvillä ykkösosan tapahtumista, jotta näistä pätkistä, joita koko ajan vilkutellaan, ottaisi enemmän tolkkua. Hmm joo, tämmöstä touhua, pitää hommata rahaa, jotta juoni etenee. No, sitten vain tekemään työtehtäviä vähintään 20 kertaa, että summa keräytyy. Hohhoijaa, no juoni ainakin tuntuu sopivan monimutkaiselta. Eipä tässä näytä juuri tekemistä olevan, tuntuu enimmäkseen interaktiiviselta animaatiolta. Ehkä se tästä paranee.”

Tämä peli vaatii ehdotonta japanilais-RPG-kärsivällisyyttä. Tarinaa kuluu 3,5 tuntia ennen kuin peli oikeastaan alkaa ja ne varsinaiset pelihahmot tulevat mukaan sitten tuntia myöhemmin. Jossain vaiheessa homma alkaa maistua liikaakin interaktiiviselta elokuvalta, jotain hutkitaan hetken aikaa, sitten katsellaan tunti, kun juoni etenee. Kuitenkin se koukuttaa sen verran, että moista jaksaa tehdä. Yhtä mittaa pelattuna peli voisi alkaa maistua puulta hyvinkin nopeasti, mutta niin kuin niin moni peli tänä päivänä, parin tunnin annoksina toimii kuin tauti ja viihdyttää mainiosti… tiettyyn pisteeseen asti. Sitten taas tulee vastaan se tunne, että tässä ollaan sätkynukkena. Vähän aikaa sätkitään, sitten taas katsellaan sivusta kun juoni etenee etanan lailla.

Tähän väliin on sanottava, että pelin toteutus on A-luokkaa eikä resursseissa ole säästelty. Graafisesti meno on mukavan animaatioelokuva/satukirjamaista, värikästä, monipuolista, hienoilla efekteillä kuorrutettua, kaunista ja PS2-peliksi yllättävänkin sahalaidatonta. Animaatio on vertaansa vailla, ovathan hommissa Square ja Disney. Ääninäyttely on erinomaista, mukana ovat mm. Haley Joel Osment, Hayden Panettiere ja välittömästi tunnistettava Christopher Lee sekä tuttuja ääniä Disneyn animaatioleffoista. Aina isojen nimienkään mukana olo ei takaa toimivaa peliääntä, mutta KH2:n kanssa näin on.

Loppujen lopuksi ainoita syytä koko (valtavan) pelin läpi istumiseen on se, että ihastui ykkösosaan ikihyviksi ja haluaa nähdä, kuinka suuri tarina etenee. Itselleni motivaationa toimi enimmäkseen taas se, että näki, mitä muuta Disney-universumista on hyödynnetty – ylläreitäkin mahtui joukkoon. Halusin niin kovasti pitää tästä pelistä, että tuli melkein liiankin suurena pettymyksenä, kuinka suhteellisen nopeasti se into laantui… Ehkä en sitten ollutkaan aivan oikeaa kohderyhmää, tai jossain on menty metsään. Pelin toteutuksessa ei ole vikaa juuri lainkaan, mutta pelaamiskokemus jää sen verran ontoksi, että pistemäärää ei voi huippulukemiin kohottaa. Harmi.

Manu ”lisää tekemistä” Pärssinen for smackthejack

Pictures © Square-Enix, 2006