STOP THE PRESS!

NHL 07

nhl_07Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4/5

EA:n pelejä on viimeaikoina moitittu oikein roppakaupalla pitkin internetiä, varsinkin koripallosarjan uutukaista. Pelasin reilu viikko sitten tunnin verran EA:n NHL-sarjan kilpailijaa NHL2K7:ää ja tykästyin siihen melkoisestikin. Ennakkoon siis mietitytti, että miten mahtavat olla uuden ’Änärin’ suhteen Electronic Artsin pullat uunissa…

Pienoiseksi yllätyksekseni voin sanoa, että vallan hyvin ovat. NHL07 on täysin tasaviivalla NHL2K7:n kanssa ja jos näistä pitäisi voittaja valita, vaatisi se varmasti viikkojen syventymistä. Lisenssipuolella Electronic Artsin tuotteen jyräävät: mukana ovat kaikki viralliset pelaajat, joukkueet sun muut, SM-liigaa myöten. Liigan pelaaminen onkin yksi pelimoodeista, samoin kuin pienen maailmancupin järjestäminen, normaalien yksittäispelien lisäksi. Ns. Dynasty Mode on kuitenkin se pelimoodi, mikä vaatii eniten aikaa ja syventymistä, kun pelaamisen lisäksi pitää rakentaa menestyvä joukkuekokoonpano, hoitaa raha-asioita, hioa ketjuja ja pelikuvioita jne.. Dynastyssakin voi valita, säätääkö NHL:ää, SM-liigaa vai Ruotsin tai Saksan vastaavia.

Ohjauksessa ei Dualshockissa tarvita tikkujen lisäksi kuin viittä nappia, eikä välttämättä niinkään montaa. Vasen tikku ohjaa pelaajaa, oikea mailan lapaa. Tunnelma kiekon hallitsemisesta on kohdallaan ja pitkästä aikaa illuusio oikeasta pelaamisesta syntyi. Graafisesti NHL07 on varmasti äärirajoilla sen suhteen, mitä urheilupelissä voi Pleikka-kakkosesta imeä. Kaukalo, pelaajat, animaatioiden laadukkuus ja määrä, kiekon liike, yleisö – hetken pelattuaan melkein unohtaa pelaavansa kuusi vuotta vanhalla laitteistolla.

Tällä kertaa usein niin karussa selostuksessa tökkii ainoastaan se, että joukkueiden nimien jälkeen on aina liian pitkä tauko, muuten on kuin kuuntelisi oikeasti Saukkosta ja Jutia. Joskus illuusio särkyy sillä, että keskialueella ’blokataan maalin edestä’ tai samaa numeroa toistellaan useampi kerta, mutta tämän vuosikerran peleissä ollaan menty selvästi eteenpäin tällä saralla. Yhden pelin aikana ei juuri samoja toistella, seuraavassa matsissa saattaa jo tullakin jotain aiemmin kuultua. Samoin hieno yksityiskohta on joukkueen nimeä huutava yleisö,olipa se sitten Slovakia tai Tappara.

NHL07 on laadukasta kiekkoa, joka kutittelee PS2:sta tosissaan ja uudistaa pelin ohjausta oikeaan suuntaan. Vielä kun muutamasta ongelmasta päästään eroon – lähinnä puolustajien tekoälypuolella ja pelin toimesta tapahtuvasta pelaajan valinnassa, voisi kyseessä olla yksi parhaita jäkispelejä koskaan. Itse en ole pitkään aikaan innostunut näin paljon virtuaalikiekkoilusta, mutta silti toivon, että ensi vuonna varmasti ilmestyvään päivitykseen keksitään jotain muutakin fiksausta kuin tässä mainitsemani. Ehkä PS3:n myötä päästään vuosittaisesta koko pelin ostelusta ja päivitykset saapuvat netin välityksellä…

Manu ”ylämummoon” Pärssinen for smackthejack

Images (c) Electronic Arts , 2006