STOP THE PRESS!

FIFA 07

fifa07Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 3/5

FIFA-sarjan uutukaiseen tarttuminen alkoi ristiriitaisissa merkeissä. Aikaisemmin testaamani Madden ja NHL olivat jossain määrin jopa yllättävän piristäviä teoksia sarjoissaan, mutta Xbox Livessä testaamani FIFA:n demo aiheutti oikeastaan ainoastaan pahaa mieltä. Grafiikat eivät tehneet minkäänlaista oikeutta konsolille, ukot tuntuivat juoksevan tervassa, vastustaja oli yli-inhimillisen taitava ja selostajat pysyivät enimmäkseen hiljaa. Demot ovat kuitenkin demoja, joten kaikkea toivoa ei sovinnut hylätä PS2:n kokoversion pelistä sujahtaessa konsoliin.

Jo ensimmäistä kertaa peliä ladattaessa FIFA07 varoittelee ominaisuudestaan, jonka avulla se saattaa olla yhteydessä nettiin silloin tällöin hakeakseen ajankohtaisia futisuutisia, -tuloksia, joukkuekokoonpanoja tai tilastoja. Näitä sitten nähdään rullailemassa ruudulla. Erinomainen idea jalisfaneille ja muutenkin kokonaiselämyksen kasvattamiseen. Pelitiloja tuskin tarvitsee tässä kerrata, ne ovat tuttuja niin monelta vuodelta ja jos jotakuta kiinnostaa, kääntykööt Googlen puoleen.

Pidempään pelatessa se X360-demossa tuntunut ’tervassa juokseminenkin’ alkoi toimia hitauden tunnusta huolimatta myös edukseen. Pelaajilla on kokonsa mukaan massaa ja se näkyy ja tuntuu liikkeissä. Animaatiot ovat myös tämän mukaisia ja erinomaisen realistisia, vaikka bugeja ja hiomattomia kulmia saattaa silloin tällöin havaitakin. Palloa ei ole tervattu jalkaan kiinni, vaan sitä pitää oikeasti kuljettaa ja sen menettäminen huolimattomalla pelaamisella on turhankin helppoa. Jostain syystä tuntui usein siltä, että vastustajajoukkue koostui pelkistä puolustajista. Konepelaajien tekoäly on kohtuullinen, mutta vieläkin kaukana intuitiivisesta, samoin kuin aktiivisen pelaajan automaattivalinta.

Graafisesti PS2-versio on taattua EA-tasoa, mikä ei juuri nykyään heittele. Varmasti mennään tässäkin PS2:sta tiukasti puskien, vaikka leuat eivät juuri loksahtelekaan. Juontajat höpisevät silloin tällöin mukavasti omiaan, mikä tuo lisätunnelmaa sekin, mutta samalla lailla pölinät eivät säväyttäneet, kuin viimeisimmässä Maddenissa ja Änärissä.

Uskon, että jalkapallopuritaanit, jotka eivät ole täysin PES-sarjan huumaamia, saavat uusimmasta FIFA:sta eniten irti. Satunnaiset virtuaalipalloilijat harkinnevat tarkasti, kumpaan junaan astuvat, sillä kaikista hyvistä parannuksistaan tällaiselle harvoin futista pelaavalle FIFA07:n vääntäminen ei ollut tarpeeksi hauskaa. Kaverin kanssa kyllä, mutta muuten pelaaminen tuntui jo enemmän päivästä toiseen samanlaiselta toimistotyöltä kuin vapaa-aikana harrastettavalta toiminnalta. Siinäpä tuleekin varsinainen urheilupelien aallonmurtaja – miten peli voi olla samaan aikaan mahdollisimman realistinen ja silti perusvääntäjillekin hauska? Katsotaan taas ensi vuonna, onko ratkaisu löytynyt.

Manu ”libero on vaippa” Pärssinen for smackthejack

Pictures (c) Electronic Arts, 2006