STOP THE PRESS!

Kinsey

kinseyOhjaus ja käsikirjoitus: Bill Condon
Tuotanto: Gail Mutrux
Pääosissa: Liam Neeson, Laura Linney
Arvio: 4,5/5

Yhdysvalloissa monille seksi on yhä suoranainen tabu. Eikä siitä juurikaan saa heidän mielestään puhua, eikä se saa edes näkyä millään tavoin. Varsinkin vuoteen 1940 saakka aihe oli melkoinen mysteeri monelle kansalaiselle, kunnes professori Alfred Kinsey päätti toteuttaa suururakan, joka mullisti amerikkalaisten käsityksen seksistä. Tähän aiheeseen on pureutunut ohjaaja Bill Condon, joka tuli tunnetuksi elokuvalla ”Gods and Monsters”, jossa käsiteltiin fiktiivisellä tavalla ensimmäisten Frankenstein-elokuvien ohjaajan James Whalen vanhuuden päiviä. Nyt Condonin käsittelyssä on siis amerikkalaisten seksuaalisuustabuja rikkonut Alfred Kinsey.

Kinsey lapsuudessa seksuaalisuudesta puhuttiin kuin saatanallisista säkeistä. Hänen oma pastori-isänsä lietsoi kaikenlaisia kauhukuvia siitä, että jos sulhanen soittaa morsiamellensa, joka pitää puhelinta sängyn vieressä, voi hän joutua helvettiin. Työskennellessään professorina Indianan yliopistossa Kinsey huomasi, kuinka nuoret alkoivat vaatia terveysoppia. Tästä innostuneena hän ryhtyi tutkijajoukkonsa kanssa haastattelemaan tuhansia miehiä ja naisia kerätäkseen heidän seksuaalisuushistoriansa tutkimusaineistoksi. Tästä materiaalista syntyi kaksi raporttia:”Sexual Behavior in the Human Male” (1948) ja ”Sexual Behavior in the Human Female” (1953). Pelkästään ensimmäistä raporttia myytiin 300 000 kappaletta kuukaudessa, ja se nousi välittömästi Yhdysvaltojen myydyimmäksi teokseksi. Tietyt piirit eivät olleet innoissaan Kinseyn tutkimuksen suorasukaisuudesta. Esimerkiksi FBI otti tutkimuksen ja varsinkin Kinseyn saaman tuen maineikkaalta Rockefellerin säätiöltä silmätikukseen.

Kun tämä elokuva ilmestyi Yhdysvalloissa valkokankaille, niin se sai mielenosoittajat liikkeelle. Tämä osoittaa sen, että vaikka raportista on kulunut lähes 60 vuotta, niin yhä tänäkin päivänä konservatiivisuus on valloillaan ja normaaliin ihmiselämään liittyvästä asiasta ei voi puhua. Condonin käsikirjoitus esittää Kinseyn herkkänä etsijänä, jonka tarkoituksena on poistaa tabut seksuaalisuuden ympäriltä, jotta asiasta voidaan puhua avoimesti ja ennen kaikkea rehellisesti. Aina loistava Liam Neeson on roolissaan erinomainen. Hän tuo hahmostaan esiiin myös pelokkaan tutkijan, joka haluaa taistella moralistisia tuulimyllyjä vastaan. Laura Linney tekee myöskin koskettavan roolin hieman vanhoillisena, mutta miestänsä tukeva vaimona. Kokonaisuutena ”Kinsey” on kiinnostava tarina miehestä, joka teki palveluksen amerikkalaisille kertoessaan mistä seksissä oikein on kysymys.

DVD on kuvalliselta ja äänelliseltä laadultaan erittäin hyvätasoinen. Valitettavasti lisämateriaalit eivät pääse samalle tasolle, sillä trailerin ja muutaman haastattelupätkän jälkeen jää tunne, että tässäkö nämä oli. Olisin toivonut kovasti, että mukaan olisi saatu ainakin dokumentti elokuvan tekemisestä. Mutta lisäksi olisi ollut tervetullut dokumentti Kinseystä itsestään, sillä ainakin Indianassa toimivalla Kinsey Institutella olisi varmaan ollut materiaalia tätä varten. Joten erinomainen elokuva, mutta DVD-materiaali kehno. Ei voi mitään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by N1 European Film Produktions GMBH & CO.KG., 2005

Traileri: