STOP THE PRESS!

Rag Doll Kung Fu

rag_doll_kung_fuTekijä: Mark Healey
Julkaisija: ZOO Digital Publishing / Merscom
Arvio: 3,5/5

Uusia ideoita käyttävät pelit herättävät monesti moninkertaisesti enemmän huomiota, kuin sellaiset pelit, jotka hyödyntävät samoja iänikuisia ratkaisuja. Aikoinaan 70- ja 80-luvuilla tietokonepelit syntyivät vielä koodareiden makuuhuoneissa, eivätkä suinkaan minkään megasuuren yhtiön toimesta satojen työntekijöiden saattelemana. Rag Doll Kung Fusta huokuu, että kaipuu entiseen on suuri. Kyseinen julkaisu on hyvin pitkälti vain yhden miehen, Lionhead-pelistudiosta tutun Mark Healeyn käsialaa. Peli itsessään on loppujen lopuksi varsin yksinkertainen, mutta se sisältää kosolti hyviä ja ennen kaikkea uusia ideoita. Melko harvinaista herkkua ovat kaksiulotteiset toimintapelit näinä 3D-pelien kulta-aikoina. Rag Doll Kung Fua pelatessa ei kolmatta ulottuvuutta edes kaipaa, kun toiminta on jo riittävän monimutkaista kahdella perinteiselläkin.

Rag Doll Kung Fun syvin idea on ohjastaa kung fu-nukkeja hiirellä, ja suorittaa näin erilaisia tehtäviä. Tehtävät koostuvat lähinnä vihollisten mätkimisestä. Pelistä löytyy myös tehtäviä, joissa pelihahmo on saatava vaikkapa tiettyyn meditointiasentoon, jotta energiapalkki täyttyisi. Tällaisissa tehtävissä juolahtaa väkisinkin mieleen, onko tällaisessa ohjausjärjestelmässä mitään järkeä, jos hahmon kontrollointi on jo itsessään niin vaikeaa, että yksi pelin vaikeimmista tehtävistä on saada hahmonsa istumaan maahan? Peli vastaakin tähän kysymykseen silkalla olemuksellaan. Rag Doll Kung Fussa on hyvin vähän järkeä noin ylipäätään. Se vaalii legendaarisia ö-luokan kung fu-leffoja hupaisilla välivideoillaan. Taisteleminen on hyvin pitkälti silkkaa kohellusta ja hiiren kanssa hosumista. Tämä onkin oikeastaan yksi ensimmäisistä peleistä, joissa hyvä hiiri ja hiirialusta ovat suoranaisessa avainasemassa onnistuneen pelikokemuksen saavuttamiseksi. Varoituksen sanana mainittakoon, että mikäli olet taipuvainen ranteen jännetuppitulehdukseen, kannattaa tämän pelin kanssa olla varovainen. Enpä muista koska viimeksi olisin oikeasti hikoillut fyysisestä suorituksesta PC:n ääressä.

Lyhyehkön yksinpelikampanjan jälkeen voikin katsoa olevansa varsinainen kung fun taitaja, ja siirtyä nettimoninpelin ihmeelliseen maailmaan. Valitettavasti ihmispelaajia oli toistaiseksi kovin vähän linjoilla, joten testaaminen jäi lähinnä tekoälyvastusten varaan. Varsin selkeän kuvan tietokonepahisten toilailuistakin kyllä sai. Tai sanotaan nyt ainakin niin selkeän, kuin nyt tästä pelistä on mahdollista ylipäätään saada. Siinä vaiheessa kun kahdeksan käyttäjien itse räätälöimää kung fu-hahmoa ottaa toisistaan villisti mittaa joko turpasaunassa, tai vaihtoehtoisesti vaikkapa futiskentällä, ei järjellä tunnu olevan juurikaan toiminnan keskellä tilaa. Nopsakätisemmät taistelijat jäävät henkiin, aloittelijoiden heittäessä henkensä ensimmäisten joukossa.

On toisaalta sääli, että peli on sisältönsä puolesta saanut K-18-leiman kanteensa, koska tässä ei mitenkään erityisen runsaasti mässäillä väkivallalla, paitsi ehkä tahallisen tökeröissä välivideoissa. Tämä lieneekin tulkintakysymys – kyllähän tässä kieltämättä pikkuiset nuket toisiaan turpaan mättävät olan takaa, mutta markkinoilla on huomattavasti rujompaakin toimintaa sisältäviä pelejä, joissa kuitenkin on huomattavasti pienempi numero kotelon kannessa.

Rag Doll Kung Fu jaksaa huvittaa hetken aikaa, mutta varsin pian se osoittautuu lähinnä nokkelaksi leluksi. Ajoittaiset bugit kadottavat välillä vihollisilta keskiruumiin, mikä myös syö osaltaan pelaajan viihtyvyyttä. Toki noin indie-mielessä kyseessä on ilman muuta todella merkittävä ja uraa uurtava julkaisu, jota ei kannata silkalla olankohautuksella sivuuttaa. Näinä päivinä pelien tekeminen on tehty jo niin helpoksi, että on vain ajan kysymys, koska indie-markkinat aukeavat jälleen toden teolla. Positiivista kotikutoisuuden fiilistä ei ole saanut kokea moneen vuoteen näin vahvasti, kuin Rag Doll Kung Fun parissa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by ZOO Digital Publishing, 2006