STOP THE PRESS!

Dance Factory

dance_factoryTekijä: Broadsword
Julkaisija: Codemasters
Arvio: 1,5/5

Tanssipeleissä on aina se ongelma, että kun niitä tarpeeksi tahkoaa, alkavat mieluisimmatkin kipaleet tuntua korvia raastavilta. Codemasters on tarttunut tähän ongelmaan julkaisemalla Dance Factory –nimisen tanssipelin. Homman jujuna on se, että pelin latauduttua PS2:n sisään voi sujauttaa minkä tahansa omistamansa ääni-CD:n ja tanssata sen tahtiin. Miten homma sitten toimii käytännössä?

Ensimmäinen mielikuva Dance Factorysta ei ole mitenkään mairitteleva. Valikoiden toteutus ja yleinen ulkoasu on laatua, jota näkee ilmaisissa webbipeleissä tai muissa yhden miehen projekteissa. Paketin mukana tulevat viisi lisensoitua kappaletta ovat kuitenkin jopa meikäläisen makuun ja varsinkin Bodyrockers pisti jalan vispaamaan mentaalisesti, ennen kuin varsinainen tanssitila oli edes latautunut. Hittibiisit onkin askellutettu mallikkaasti ja niitä hyppeli mielikseen, kunnes katse osui taustagrafiikoihin. Mieleen tuleva sana on ’oksennus’, jos kauniisti sanotaan. Kyseessä on kuitenkin PS2, ja meno tanssauksen taustalla näyttää PS1:n ensimmäisiltä grafiikkatesteiltä ja lähinnä häiritsee tanssinuolien seuraamista. Hieman piristettä saadaan Creature-moodissa, jossa joka CD:n perusteella peli luo tanssiolennon, jota voi sitten koristella mieleisekseen.

Entäs sitten se omien lempikappaleiden käyttäminen pelaamiseen? Olin hyvin skeptinen ja täten myöskin hyvin yllättynyt, kun ensimmäinen yrittämäni kappale toimi varsin mallikkaasti. Easy-vaikeudella homma ei päässyt oikeuksiinsa, mutta seuraavalla vaikeustasolla pystyi jo selvästi erottamaan, kuinka peli oli askelluttanut kappaleen eri kohdat. En päästänyt biisivalinnassani Dance Factorya helpolla, mutta eipä se sitten päästänyt minuakaan tanssikuvioissaan. Ylimääräinen vaikeustaso helpoimman ja keskimmäisen väliin olisi lienee ollut sopivin meikäläiselle. Useamman kappaleen testauksen jälkeen täytyy myöntää, että DF suoriutuu hommastaan jokseenkin kohtuullisesti. Välillä kuitenkin musiikin kuuntelun saa unohtaa ja keskittyä pelkästään nuoliin, sillä rytmi ei mätsääkään joka biisissä täydellisesti ja tanssikuviot toistavat samoja latuja. Satunnaisiin bileisiin jees, mutta ei tanssipelifanaatikoille.

Askellusta voi myös itse nauhoittaa, mutta vain ’livenä’, ilman minkäänlaista muokkausmahdollisuutta. Vaikka Dance Factoryn perusidea on hyvä, koko tuotteesta paistaa silti läpi tietty amatöörimäisyys. Onko syynä sitten aikataulupula, innostuksen puute vai tieto siitä, että idea ei täysin toimi? Tanssipelit tällaisenaan ovat tulleet tiensä päähän ja varteenotettavampi vaihtoehto on (toivottavasti) tulevaisuuden peleihin netistä ladattavat lisäbiisit. Rytmipelien ystävien kannattaa katsella alennuskoreihin, fanaatikkojen pysyä lempipeleissään ja muiden odotella seuraavaa sukupolvea. Piste hyvästä ideasta, puoli lisää jotenkuten toimivasta toteutuksesta.

Manu ”I don’t feel like dancing” Pärssinen for smackthejack

Pictures © Codemasters, 2006