STOP THE PRESS!

Football Manager 2007

FM07_PC_UK_IN.qxpTekijä: SEGA
Julkaisija: Sports Interactive
Arvio: 2,5/5

Ilmeisesti alan pehmetä vanhetessani, minkä voi tieteellisestikin todistaa tökkäämällä keskivartalooni. Nyt kuitenkin viittaan siihen, että olen viime aikoina lämmennyt PC-pelaamiselle ja ihmetyksekseni jopa RTS-peleille. Tällä kertaa vastassani on kuitenkin se viimeinen seinämä: jalkapallomanagerointi. Toistuvista yrityksistäni huolimatta en ole saanut taottua päähäni, mikä siinä viehättää. Asiaan vihkiytyneemmät kaverini hehkuttivat kuitenkin, että tämän vuoden painos on paras manageripeli koskaan, joten tartuin organisaatiota sarvista ja istahdin ruudun ääreen.

Managerointipelit ovat sellaisia, että niitä ei pysty ainakaan näin pystymetsäläisenä arvioimaan millään saralla istumatta koneen ääressä kuin tatti ja syventymällä asiaan sataprosenttisesti. Kaikesta kyynisyydestäni huolimatta heti täytyy antaa kehuja. Kun mukana on niin tuhottoman monta tekijää, että koko ajan tapahtuu, tuntee olevansa osa oikeaa, elävää kokonaisuutta.

Pelaaminen sujuu rivakasti – hankala sanoa kuinka paljon konetehoista kiinni, mutta tuskastuttavia taukoja ei esiintynyt. Lisähuomiota sopii antaa uusien kykyjen etsintätoiminnolle, skauttaukselle, jonka toiminnan ymmärsi meikäläinenkin. Joukkueeltakin voi kysellä mielipiteitä ja niiden perusteella päätösten tekeminen helpotti omaa taakkaa. Uutta puhtia kentälle saa farmi- ja nuorten joukkueista, joiden kanssa touhuaminen tuo mukaan vielä yhden aspektin. Enpä usko että isonkaan jalkapallojoukkueen managerin tarvitsee huolehtia näin monesta asiasta yksin.

Pelin toteutus managerointipeliksi on siis kunnossa, kaikin puolin. Omaa kantaani se ei kuitenkaan kääntänyt. Hommaa vertaisin edelleen Excel-taulukoiden kanssa puurtamiseen, parhaimmillaan jonkinlaisiin shakinpelaamisfiiliksiin, vaikka kuinka koetin eläytyä. Hauskaa siitä ei tullut missään vaiheessa, lievästi viihdyttävää ajoittain. Juuri Eurooppaan rantautunut ’Let’s Make a Soccer Team’ –pelisarja lisää mukaan saippuaoopperan juonikuvioita – en tiedä sitten auttaisiko sekään asiaa kohdallani, jalkapallon ’tieteellinen’ puoli kun ei vain kerta kaikkiaan kiinnosta. Manageripelien ystävät voivat kaiken kuulemani perusteella lisätä loppupisteisiin 2 pistettä lisää.

Manu ”Tämä seinä ei murru” Pärssinen for smackthejack

Picture © SEGA, 2006