STOP THE PRESS!

Medieval II : Total War

medieval2Tekijä: The Creative Assembly
Julkaisija: Sega
Arvio: 4,5/5

Nyt kun Paraworld sai minut kiinnostumaan RTS-peleistä poikkeavalla asetelmallaan, olikin aika hurjaa hypätä seuraavaksi suoraan raskaan sarjan kalustoon. Ennen kuin ehdin mainita pelin nimen, joku innokas jo lähtisi korjaamaan, ettei Total War ole RTS-peli, ja oikeassa olisikin. Tähän massiiviseen teokseen sisältyy niin reaaliaikaista taktikointia kuin vuoropohjaista strategisointiakin.

Niin kuin pelin nimessä olevasta numerosta päätellä, peli on periaatteessa jatkoa muutaman vuoden takaiselle Medieval: Total Warille. Nimestä itsestään taas voi päätellä, että keskiajalla soditaan. Pelin tapahtumat sijoittuvat suunnilleen välille 1000-1500. Edelleen strategiapelien hienoimpia piirteitä suuresti ymmärtämättömänä ensimmäinen huomioni kohdistui grafiikoihin. Sen lisäksi, että joukkoja on ruudulla sata(ellei tuhat-)määrin, näyttää jokainen hemmo vielä ainakin hieman erilaiselta. Todella vaikuttavaa, (sekä hitaat koneet kyykyttävää) ja taistelun tohinassa tapahtuu niin paljon, että voisi kuvitella sen jotakuinkin tällaiselta näyttäneen puoli vuosituhatta sitten. Yksityiskohtia on uskomattomasti, kun veri lentää ja aseet punastuvat. Musiikkipuoli jätti vähän kylmäksi, parempiakin ääniraitoja on viime aikoina kuultu.

Strategiapelien perusrunkoa lienee tässä yhteydessä turha selittää, tärkeämpää on se, mitä MII:Total War tekee eri lailla kuin muut, tai mitä se tekee erinomaisen hyvin. Jälkimmäiseen voisi vastata, että jotakuinkin kaiken. Useisiin oikeisiin tapahtumiin perustuvat tehtävät/taistelut vaihtelevat hyvinkin paljon riippuen siitä, minkä valtakunnan ohjaksiin alussa astui, mikä tekee pelistä todella laajan. Uskoisin viikonlopun tiiviin tahkoamisen aikana nähneeni ehkä noin kymmenesosan koko pelistä. Sisäistin ehkä vielä vähemmän, niin paljon pelissä on säädettävää. Ensimmäistä kertaa lyhyellä strategiaurallani tulin myös siihen lopputulokseen, että on olemassa pelejä, joissa ylivoima ei olekaan paras ratkaisu. Maastolla ja jopa säätilalla on myös vaikutusta ja taas kaikki on vaan niin mahdottoman hienon näköistä. Taistelut ovat kuitenkin vain osa peliä, joten kiitän taas avusta neuvonantajiani, joiden ansiosta pääsin pelissä edes näin pitkälle. Politikointi ja budjetointi eivät ole vahvinta alaani, uskonasioista puhumattakaan.

Ehkä olin vain niin vaikuttunut koko homman komeudesta ja laajuudesta, että en havainnut juuri mitään ongelmia pelisessioideni aikana. Total War –veteraanit tai strategiagurut voivat olla asiasta eri mieltä. Vaarana näinkin realistiselle tasolle yltävässä pelissä on aina se, että pienimmätkin epäloogisuudet alkavat pitkässä juoksussa jäytää. Uskon kuitenkin heidänkin olevan kanssani samaa mieltä siitä, että Medieval II: Total War on erittäin hyvä ja uskomattoman pitkäkestoinen strategiapeli.

Manu ”Hyökkäykseen!” Pärssinen for smackthejack

Picture © Sega, 2006