STOP THE PRESS!

Scarface

scarface_ps2Tekijä: Radical Entertainment
Julkaisija: Vivendi Games
Arvio: 4/5

Pelifirmat ovat ahkerasti tuottaneet erilaisia lisenssipelejä elokuvista markkinoille, mutta määrä ei ole taannut kuitenkaan laatua. Monet niistä ovat olleet melko kehnoja tai sitten yllättävän hyviä. Viime aikoina pelifirmat ovat lähteneet työstämään pelejä klassikoiksi muodostuneista elokuvista. Electronic Arts toi markkinoille jokin aika sitten Francis Ford Coppolan ohjaamasta elokuvasta ”Kummisetä” tehdyn pelin, joka sai yleisesti ristiriitaisia arvioita. Nyt Vivendi Games yrittää puolestaan siirtää huumediilereiden diilerin Tony Montanan Brian DePalman ohjaamasta ja Oliver Stonen käsikirjoittamasta ”Scarface – Arpinaama”-elokuvasta pelimaailmaan. Pelin tarinan käsikirjoittajana on toiminut David MacKennan, jonka elokuvatuotoksia ovat mm. American History X ja Blow.

Ensiksi on todettava se, että jos et ole nähnyt ”Scarface” -elokuvaa, niin se kannattaa katsoa, sillä peli periaatteessa alkaa siitä, mihin elokuva loppui. Mutta ei kuitenkaan samalla tavalla kuin itse elokuvassa. Tony Montana on menettänyt kaiken: vallan, arvostuksen ja rahat. Hänen on siis ansaittava ne takaisin ja pistettävä häneltä ne vieneet maksamaan. Joten – myy huumeita, kerää rahaa, luo maineesi uudelleen.

Peli muistuttaa erehdyttävästi GTA:ta. Enemmänkin vain muistuttaa, sillä viime vuosina on juuri tämän pelin pohjalta syntynyt monia pelejä, joista osa on ollut toimivia ja osa ei. Itse en ole paljoakaan noita GTA:n ”klooneja” pelaillut, joten itselleni ”Scarface” on yllättävän positiivinen kokemus. En tarkoita tällä väkivaltaisuutta, vaan alkuperäiselle elokuvalle uskollista menoa. Kunnollista tarinaa tässä nyt on vähän vaikea löytää, sillä suurin osa siitä menee juuri räiskimisen ja kiroilun sekaan. Mutta eipä sen väliä, sillä toimintaa ainakin riittää. Ainakin itselleni pelin alku oli hieman hankala, mutta kuubalaisen ns. harjoituskentän käytyäni läpi, alkoi peli sitten kunnolla luistaa. Kannattaa muistaa se asia, että jos et pääse kunnolla kenttää loppuun, niin joudut taas aloittamaan aivan kentän alusta. Muutamalla kerralla meinasin päästellä suustani Montanan kuuluisia sanoja, mutta onneksi hermot kuitenkin pysyivät kasassa. Ääninäytteleminen on hyvää ja onhan mukana monia näyttelijöitä alkuperäisestä elokuvasta. Vain yksi puuttuu, eli Al Pacino. Hän oli jo alunperin ilmoittanut, ettei hänen äänensä ole enään kuin yli 20 vuotta sitten. Joten mies valitsi rooliin ääninäyttelijän, joka saa roolissaan äänestään irti aidonoloisen Pacinon äänen. Hyvä niin, sillä onhan kuitenkin kyseessä pelin tärkein hahmo. ”Scarface” oli yllättävän toimiva kokonaisuus, joka ainakin allekirjoittaneelle upposi erittäin hyvin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Vivendi Games, 2006