STOP THE PRESS!

Guild Wars: Nightfall

nightfallTekijä: ArenaNet
Julkaisija: NCSoft
Arvio: 4/5

Verkossa moninpelattavat roolipelit eli MMORPG:t ovat aina kiehtoneet minua ulkopuolisen asemasta, varsinkin kun moni lähipiiristänikin on niiden vallassa. Olen kieltämättä tarkoituksella pysynyt moisista peleistä askeleen verran kauempana, kun moneen niistä liittyy vielä kuukausimaksukin. Näin ei ole kuitenkaan Guild Wars –pelien kanssa, vaan pelin ostettuaan pelaaminen on ilmaista. Taas pitää puristien pelossa mainita, että kyllä, tiedän ettei Guild Wars ole ’puhdasverinen’ MMORPG vaan siitä käytetään termiä CORPG, eli Co-operative tai Competitive Role Playing Game. Itse asiassa tämä tyypitys sopii meikäläisen pelimakuunkin paremmin.

Nightfall on sarjan kolmas osa (”kampanja”) ja sitä voi pelata, vaikkei edellisiä omistaisikaan. Guild Wars –universumissa tapahtuu, kun Elonan mantereella sijaitsevat provinssit natisevat liitoksissaan ja paha sotamarsalkka Varesh aikoo herättää muinaisen jumalan. Pelaaja liittyy Sunspears –sotilasjoukkioon, jonka tehtävänä on pitää tilanne aisoissa. Vähitellen koko juonikuvio aukenee ja tavoitteena on tietenkin lopulta estää Nightfallin myötä saapuvan Abaddon-jumalan pääsy valloilleen. Asioiden kulkuun ei voi sanottavasti itse vaikuttaa, vaan mennään sinne, minne virta vie. Suoritetaan pienempiä tehtäviä, isompia tehtäviä ja juoneen liittyviä tehtäviä. Tarina on pätevää fantasiamatskua ja riittävän massiivinen sekä monisyinen kiinnostuksen ylläpitämiseksi senkin osalta.

Mutta kiinnostus ei tietenkään säily, jos pelin parissa viihtymistä haittaa jokin muu seikka. Grafiikan ja äänien puolella ei ainakaan ole tästä vaaraa ja ensimmäistä kertaa uuden näyttökortin oston jälkeen olin oikeasti tyytyväinen ruudulla näkyviin maisemiin. Olin myös hyvin kiitollinen pelin aloittelijaystävällisyydestä: hahmo kehittyy heti aluksi nopeaa tahtia, eikä tarvitse nysvätä (graindata) viikkokausia päästäkseen etenemään. Hahmon ympärille kerääntyy tietenkin joukkio muitakin taistelijoita, joita pystyy myös käskyttämään ja kehittämään. Tässä tulee mukaan myös se Co-Op- tai MMO-aspekti, sillä apumiehinä voi totta kai olla ’oikeitakin’ pelaajia.

Kontrolleita ei ole turhaan monimutkaistettu, ja jos vähänkin tämäntyyppisistä peleistä on kokemusta, kaiken ruudulla näkyvän merkitys selviää nopeasti. Välillä vastaan tulee joku vähän turhanpäiväisemmältä vaikuttava tehtävä, mutta eteenpäin jaksaa aina jonkin isomman toivossa. Suurin vaiva on oppia kaikkien kykyjen merkitys ja saada koottua hahmo, jolla pärjää taisteluissa muitakin pelaajia vastaan PvP-moodissa.

Nightfallin universumi on saatu tuntumaan, jos käytetään muotisanaa, immersiiviseltä. Hetken siellä oleiltuaan maailma vie mukanaan. Olin myös tällaisena hiljaisena hämäläisenä junttina tyytyväinen siihen, että peliä pystyi pelaamaan itsekseen. Piru vei siis pikkusormeni, mutta ei vielä koko kättä. Lukemani perusteella Nightfallia suositellaan lämpimästi edellisiä kampanjoita pelanneille ja minä voin suositella sitä myös puhtaalta pöydältä aloittaville. Kelpo tarina ja toimiva toteutus kantaisivat ihan yksittäistäkin peliä, mutta yhdistettynä Guild Warsin koko kirjoon ne toimivat vielä paremmin.

MMANURPGärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by NCSoft, 2006