STOP THE PRESS!

Grand Theft Auto : Vice City Stories

vice_city_storiesTekijä: Rockstar Games
Julkaisija: Rockstar
Arvio: 3,5/5

Grand Theft Auto lienee yksi viime aikojen tunnetuimmista pelisarjoista. Toisia pelaajia se on säväyttänyt räävittömyydellä ja säädyttömyydellään, toisia taas loisteliailla pelillisillä avuillaan. Väkivaltaa on viljelty suuressa määrin sarjan alusta lähtien, seksiä, huumeita ja rokkenrolliakaan unohtamatta. En sano, enkä tiedä, mutta uskaltaisin väittää, että kyseinen sarja sellaisenaan alkaa olemaan tiensä päässä. Pelaajan kannalta melkein samalla pelimoottorilla on nyt työstetty jo viisi peliä, joista nämä PSP-pelit Liberty City Stories sekä nyt syynissä oleva Vice City Stories vieläpä kierrättävät jo kertaalleen nähtyjä maisemia. Toki näiden taskuversioiden olemassaoloa puolustaa juurikin PSP itsessään. Liberty City Stories ilmestyi toki myös halpana Pleikkariversiona, enkä ihmettelisi, jos tämä uusikin vielä jaksaisi isommalle konsolillekin kääntyä.

Ensimmäisen PSP-GTA:n suhteen koin suuria henkilökohtaisia vaikeuksia päästä ehtaan pelitunnelmaan, kun sama oli jo nähty, eikä pelin juoneen oltu kiinnitetty ihan niin suuressa mittakaavassa huomiota, kuin alkuperäisesssä GTA III:ssa. Vice City Stories sentään herätti jonkinlaisia odotuksia, onhan värikkääseen 80-lukuun sijoittuva alkuperäinen Vice City kuitenkin edelleen sarjan paras osa. VCS:n trailerissakin mehusteltiin tyylikkäästi Miami Vicen ehkä kuuluisimmasta kohtauksestakin tutun Phil Collinsin In the Air Tonightin tahtiin.

Loistavasta aihiostaan huolimatta Vice City Storiesia vaivaa hieman sama vika, kuin Liberty City Storiesiakin. Peliä ei ole työstetty yhtä suurella budjetilla ja sydämellä kuin Vice Cityä aikoinaan. Ympäristö toimii edelleen tyylikkäänä ja toimivana peliympäristönä, mutta juoni on astetta yksinkertaisempi ja tehtävät monin paikoin melko mielikuvituksettomia ja innottomia. Kultaisella 80-luvulla ei mässäillä ollenkaan niin paljoa kuin toivoa saattaisi. Jotenkin sitä vain jää kaipaamaan jotakin oikeasti uutta, kun pelistä on kuitenkin pulittanut melkein kuusikymmentä euroa. Sen verran peliin on sentään saatu uuttakin verta verrattuna alkuperäiseen Vice Cityyn, että päähenkilö osaa nyt uida. Kunnon loppuessa henkilö tosin vajoaa veden alle. San Andreasista tuttua hahmon kehitystä ei ole mukana, joten kunto ei kasva, vaikka kuinka pyöräilisi BMX-pyörällä ympäri kaupunkia.

Tallennussysteemikin on edelleen sama, joten sikälikään Rockstar ei ole juuri tullut taskupelaajia vastaan. Mikäli tilanteen mielii tallentaa, on etsittävä turvatalo, joka voi olla joskus pitkänkin ajomatkan päässä. Onneksi PSP osaa sentään jatkaa samasta kohtaa peliä, vaikka virrat sammuttaisikin. Vaikka Vice City Stories pääosin pyöriikin ihan mukavasti, oli ainakin lehdistöversiossa havaittavissa ajoittaista pykimistä musiikissa, ainakin jos silloisen menopelin nopeus kiihtyi hiukankin vauhdikkaammaksi. Tämä ei onneksi ollut kuitenkaan järin häiritsevää.

Vice City Stories vaikuttaa kokonaisuutena jokseenkin yhtä rahastukselta, kuin Liberty City Storieskin. Kyllähän GTA-fani siitä hupia repii päiväkausia, mutta hieman köykäiseltä paketilta peli kuitenkin tuntuu. Saapa nähdä, vieläkö San Andreaskin käsikonsolille kääntyy. Mikäs siinä, jos samaa vanhaa lämmitettyä jaksaa syödä vielä kolmannenkin annoksen. Minusta suoraan sanottuna tuntuu siltä, että maha alkaa olemaan jo kurkkua myöten täynnä GTA:ta siinä muodossa, kun olemme sen oppineet jo paremmin kuin hyvin tuntemaan.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Rockstar Games, 2006