STOP THE PRESS!

Star Trek: Legacy

star_trak_legacyTekijä: Mad Doc Software
Julkaisija: Bethesda Softworks
Arvio: 4/5

Taas on tunnustusten aika. Kaapistani löytyy Enterprise NCC-1701-D:n pohjapiirustus ja kyllä, muistin mallinumeron ulkoa. Hyllylläni on ST:TNG-aiheinen shakkipeli, jota ei kyllä ole koskaan pelattu. Jossain laatikossani on kasa keräilykortteja. Star Trek -sarjoista olen katsonut kaikkia, useimmista kaikki jaksot. Olenkin Star Trek: Legacy -pelin vaikeinta kohderyhmää: Star Trek -fani, joka ei kuitenkaan saa mikro-orgasmia teknisistä yksityiskohdista eikä ymmärrä hölynpölyä viittauksista jaksoon numero 44. Se, että nyt julkaistussa pelissä ovat mukana kaikki kapteenit Shatnerista Stewartiin sai odotukseni korkealle, mutta täyttyivätkö ne?

Jos asettamaani kysymykseen pitää heti antaa vastaus, se on vaisusti sanottu ’joo’. Aloitetaan kuitenkin pelin esittelyllä. Star Trek Legacyn nimikin jo viittaa siihen, että sarjan koko 40-vuotista historiaa mennään läpi. Yksinpelin alku liikutaan Enterprisen tunnelmissa kapteeni Archerin haalareissa tähtilaivaston syntyhetkillä, viiden ’jakson’ jälkeen siirrytään Kirkin maailmaan ja sitten viimeiseksi viideksi Picardin, Janewayn ja Siskon mukaan. Mukana on vulkanuslaisia, romulaaneja ja tietenkin – Borg.

Pelityyppi on taktista strategiatoimintaa, eli käskyjä jaetaan, laivastoa ohjastetaan ja taistelut lennellään reaaliaikaisesti. X360:n ohjaimen nappimäärästä huolimatta toimintoja riittää joka nipukalle liikaakin ja mielestäni kontrolleja olisi jollain tavalla voinut vielä yksinkertaistaakin. Nyt tähtilaivan kaikkien mahdollisuuksien hyödyntäminen meni välillä sähläämiseksi varsinkin alun taisteluissa. Ison aluksen kääntäminen ei olekaan niin helppoa kuin luulisi. Toki luotsauksessa ohjastetaan pelaajaa, joten muutaman tunnin totuttelun jälkeen namiskat alkavat löytyä. Taas olisin ollut onnellinen, mikäli arvosteluversioiden mukana tulisi ohjekirjat. Herkemmät saattavat kalventua pelin monimutkaisuuden edessä.

Graafisesti peli on scifiherkkua, mikäli ei välitä ruudunpäivityksestä. Senhän ei pitäisi olla tämän tyylisessä pelissä edes kovin merkityksellistä, mutta kun avaruus on kuitenkin paljolti tyhjää, niin luulisi kolkkiboksin moista pyörittävän niin sulavasti kuin mahdollista. Nykiminen otti jopa sille yleensä hyvin myötämielisen allekirjoittaneen silmiin. Alukset ovat erinomaisen yksityiskohtaisesti mallinnettuja. Äänimaailma on tietenkin suoraan tv-sarjoista ja vallan laadukasta, ääninäyttelijöistä Scott Bakula vaikuttaa vähän innottomalta, mutta muut kuulostavat paremmilta.

PC-pelaajat huom! Kuten esim. Wikipediasta voi lukea, on Star Trek Legacyn PC-versio kehno valokopio X360:n pelistä. Siihen ei siis kannata haksahtaa, jos boksi löytyy telkkarin vierestä. Siltikin peliä voi suositella vain sarjan ystäville, jotka jaksavat pelata sitä pienistä hankaluuksista, ongelmista ja epätarkkuuksista huolimatta. Hieman yllättäen huomasin lukeutuvani heihin, sillä kaikesta huolimatta Legacyssa on oikea Star Trek –fiilis ja tähtilaivan komentaminen on aina cool.

Manu ”Engage” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by Bethesda Softworks, 2006