STOP THE PRESS!

H.C. Andersenin taikaseikkailu

hc_andersenTekijä: Guppyworks
Julkaisija: PAN Vision
Arvio: 1,5/5

Hans Christian Andersen, tuo tanskalainen satuseppo lienee tuttu ihan jokaiselle, joka joskus on ollut vaahtosammuttimen mittainen. 1800-luvulla elänyt Andersen kirjoitti elämänsä aikana myös suuren määrän runoja ja kirjojakin, mutta saduistaan mies kuitenkin parhaiten tunnetaan. Ruma ankanpoikanen, Peukalo-Liisa, Pieni tulitikkutyttö ja lukuisat muut klassisen ajattomat tarinat ovat kiertäneet sukupolevelta toiselle jo toista sataa vuotta. Guppyworks on työstänyt seikkailupelin, jossa seikkaillaan H.C. Andersenin nuoruusvuosien maisemissa herraa itseään ohjastaen. Tarjolla on siis viihdettä koko perheelle.

Pelimekanismin ideana on klassinen point’n’click, jonka niin vanhemman, kuin vähän nuoremmankin pelaajan luulisi olevan varsin helppo sisäistää. Sinänsä onkin harmi, että juuri se tärkein osio pelistä onkin kaikkein kankein. Pelihahmo kun ei tahdo totella käskyjä ilman kirosanojen säestystä. Rakennusten nurkkiin jää turhan helposti jumiin, eikä “älykäs” yhden napin käyttöliittymä toimi lainkaan niin kuin pitäisi. Siinäpä menikin sitten hyvä sukulaislasten lahjaidea puihin, kun kokeneenpi ja vieläpä kohtuullisen hyvähermoinen pelaajakin on jo helisemässä pelin ohjastamisen kanssa – ja kaikkihan tietävät, kuinka pitkä pinna niillä lapsosilla yleensä on.

Visuaaliselta anniltaan peli sentään hellii pelaajan silmää. 1800-luvun Kööpenhamina on mallinnettu varsin hyvällä maulla. Taustamusiikiksi on valittu lähinnä klassista musiikkia, mikä sopii peliin niin ikään ihan mukavasti. Kotimainen ääninäyttely menee varmaan läpi perheen junioriosastolle, koska se vastaa laadultaan melko pitkälti kotimaisten piirrettyjen tv-sarjojen yleistä tasoa. Hieman krantummalle pelaajalle epäuskottavasti viännetty savon kielj narahtaa korvaan pahemman kerran, samoin kuin ilmeisesti ilman ajatusta alkuperäiskielestä käännetyt repliikit. Pelin hahmokavalkaadi on sopivan värikäs ja monipuolinen pitääkseen tarinan kiinnostavana. Osa hahmoista onkin saduista tuttuja.

H.C. Andersenin Taikaseikkailu on pelinä pienoinen pettymys – laadukkaat lasten pelit kun tuppaavat olemaan harvinaista herkkua. Riittävällä kärsivällisyydellä ja lapsenmielisellä innokkuudella pelistä saa varmasti irti paljonkin, mutta hiemankin varttuneemmalle pelaajakunnalle suosittelen mielummin säästämään roponsa johonkin hieman laadukkaampaan seikkailupeliin.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by PAN Vision, 2006