STOP THE PRESS!

Battlestations: Midway

battlestationsTekijä: Eidos
Julkaisija: Eidos / Ubisoft
Arvio: 2,5/5

Täytyy myöntää, että alkuasetelmiltaan Battlestations Midway ei vaikuttanut lainkaan meikäläisen peliltä. Ennakkoon en ehtinyt demoakaan koittaa kuin sen verran, että hieman lentokoneella präiskyttelin. Mielikuva arcademaisesta sotaräiskinnästä oli kuitenkin aivan väärä. Midway on keskitason sotastrategiaa, jossa pitää huolehtia melkoisen monesta merisodankäynnin aspektista.

Ensimmäiseksi läpi käydään ekstensiivinen koulutusjakso, joka kesti lähes tunnin ja pisti meikäläisen sekä haukottelemaan että oikeasti kiinnostumaan aiheesta. Ainakin tekemistä riittää, kun huolehditaan laivoista, lentotukialuksista, lentokoneista ja niiden kunnosta, laivueiden koostumuksesta, vihollisen tuottamista tuhoista, hyökkäysstrategioista ja niin edelleen. Kontrolleja oli niin paljon, että alkoi jo kaipaamaan PC-näppistä ja hiirtä, mutta koska olen konsolipelaaja, puskin eteenpäin ja painoin namiskoita mieleeni. Vähän kyllä hirvitti, että miten sitä selviää varsinaisesta pelaamisesta. Toisen maailmansodan maisemissa ollaan tässäkin pelissä, Pearl Harborin laitamilla. Lentotukialuksen kapteenilla on suuri vastuu ja suuri osa pelistä suoritetaan mikromanageroidassa ja strategioidessa, mutta kaivattua vaihtelua tuo vapaaehtoisesti laivojen tai lentokoneiden ohjaksiin astuminen. Kaiken kaikkiaan balanssi on hyvä ja pelaaja saa itse päättää onko enemmän suunnittelun vaiko toiminnan mies.

Jos jotain erinomaisen hyvää pitää sanoa Battlestations: Midwaysta, niin se on se, että tämänlaista peliä ei juuri ole tullut vastaan, ainakaan pitkään pitkään aikaan. Muilta osin sanominen ei olekaan sitten vallan erinomaista, enemmänkin keskivertoa. Grafiikat ovat ihan jees, vettä on silmänkantamattomiin ja aina silloin tällöin käy silmäkulmassa pilkahdus jostain komeasta. Äänipuolesta jäi vaatimaton mielikuva, musiikit ovat täsmälleen sitä, mitä tällaisessa pelissä voisi kuvitellakin olevan. Itse pelaaminen ja tehtävät vaihtelevat tylsästä hauskaan ja ok:sta kaoottiseen. Keskimäärin siis ollaan kohtuuviihteen puolella, mutta kun lystin lopettaa tai pääsee pelin (kohtuullisen nopeasti saapuvaan) loppuun, jää peli hyllyyn pölyttymään. Verkkopelistä löytynee innokkaimmille lisävastusta.

BS:Midway on siis kaikilta osiltaan vain hieman OK:n yläpuolella, mutta jos kaipaat tämänkaltaista toimintaa, ei nykykoneilla juuri muuta vaihtoehtoa ole. Parhaina hetkinään peli toi mieleen 90-luvun alun pelit, huonoina taas sen, että enempikin olisi irti saanut. Testaa demoa Xbox Live Marketplacella, niin tiedät suunnilleen, kannattaako tätä hankkia, vai ei.

Manu ”Osu ja uppos” Pärssinen for smackthejack

Photo’s copyright by Ubisoft, 2007