STOP THE PRESS!

Runaway 2: The Dream of the Turtle

runaway2Tekijä: Pendulo Studios
Julkaisija: Focus Home Interactive
Arvio: 3,5/5

Espanjalainen Pendulo Studios menestyi ensimmäisen Runaway -pelinsä suhteen varsin sujuvasti. Yli 600 000 myytyä peliä on ilman muuta lakinnoston arvoinen suoritus, johon monikaan peli ei todellakaan pysty. Myyntiluvut kertovat juuri siitä, että seikkailupeleille on todellakin edelleen kysyntää, vaikka tarjontaa ei juuri olekaan. Itse kehtaisinkin väittää, että point & click -seikkailupeligenren tappoivat 90-luvun lopun surkeat pelit, eivätkä suinkaan kuluttajat, jotka eivät vain tahtoneet ostaa typeriä ja kurjia interaktiivisia elokuvia, joita pelintekijät väittivät uusiksi, innovatiivisiksi seikkailupeleiksi.

Runaway 2: The Dream of the Turtle tarjoaa pulmapelifaneille jälleen paljon pähkäiltävää. Ja vieläpä sellaisessa muodossa, että vanhojen-hyvien-seikkailupelien ™ ystävätkin tuntevat olonsa varsin kotoisaksi. Kauniisti käsinpiirretyt ja -animoidut grafiikat hivelevät suorastaan silmiä. Joskus sitä vain unohtaa tässä 3D-tietokonegrafiikan valloittamassa maailmassa, että kyllä käsintehdyssä vain on sitä jotakin, mitä paraskaan 3d-mallintaja ei vain pysty saavuttamaan.

Kuten yleensäkin seikkailupeleissä, on myös Runaway 2:ssa keskitytty juonenkehittelyyn hieman huolellisemmin, kuin useimmissa muissa peligenreissä. Pelin käsikirjoitus on kohtuullisen toimivaa tavaraa, joskin välillä kirjoittajan mielikuvitus on tainnut laukata hieman ajatusta nopeammin. Huumori on paikoitellen ehkä asteen kuivaa, mutta ainakin sitä viljellään vähintäänkin sopivalla syötöllä.

Pelin tapahtumat heittelevät pelaajaa jokseenkin apinasaarimaisista viidakosta aina Alaskaan saakka, joten maisemiin ei juuri ehdi pelin aikana kyllästyä. Valitettavasti se seikkailupelin kaikkein tärkein osio, eli ongelmanratkaisu ontuu paikoitellen melko ikävästi. The Dream of the Turtle sisältää epäloogisia ja ylimielikuvituksekkaita ongelmanratkaisuja hitusen liikaa. Siinä missä Monkey Island 2:ssa apinan käyttäminen vesiputouksen sammuttamiseen jaksoi vielä hitusen huvittaa, ei saman tason ratkaisut oikein jaksa naurattaa useampaan otteeseen saman pelin aikana. Etenkään kun niiden keksiminen on yleensä kovan työn ja tuskan takana.

Mainiosti menestyneen Runawayn jatko-osa tuntuu paikoitellen nojaavan ensimmäisen osan menestykseen, sillä pelinä se ei vain ole lainkaan yhtä hyvä. Tämän päivän vähäisillä seikkailupelimarkkinoilla se kuitenkin erottuu edukseen näyttävyytensä puolesta, vaikkakin kompuroikin hieman pelattavuutensa kanssa. The Dream of the Turtle tarjoaa kuitenkin sopivasti haastetta kokeneemmallekin seikkailupelifanille. Yksinkertaisen käyttöliittymänsä johdosta se sopii kuitenkin myös tuoreemmallekin ongelmanratkaisijalle.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Focus Home Interactive and Pendulo Studio, 2006