STOP THE PRESS!

Earth Defence Force 2017

earth_defense_forceTekijä: Sandlot
Julkaisija: D3Publishing Inc.
Arvio: 4/5

Earth Defence Force 2017 on peli, joka olisi hirmuisen helppoa haukkua aivan täydellisen lyttyyn. On totta, että peli on teknisesti melko kankea, eikä todellakaan tee kunniaa uuden sukupolven pelikonsolille. On myös totta, että pelin dialogi on koko lailla naurettavan lapsellista tuubaa, eivätkä pelin hirviöt suuremmin pelon tunteita herätä. Kenttäsuunnittelu on köyhää, tekoäly tyhmä kuin Nokian kumisaapas ja juoni varastettu esikoululaisen päiväkirjasta. On kuitenkin pidettävä mielessä se timantinkova tosiasia, että jos saat käsiisi japanilaisen b-luokan halpisräiskintäpelin, sinun on muistettava sulkea aivosi niin täydellisesti kuin vain mahdollista. Mainitsinko muuten jo, että EDF2017 on ensimmäinen Xbox 360-peli, jonka olen pelannut läpi.

Hyvin paljon peliä pelastaa se, että Earth Defence Forcessa kaikki vedetään japanilaiseen tyyliin hyvin paljon överiksi. Yksittäisistä vihulaisista kyllä herkeää henki varsin helposti, mutta kun niitä puskee päälle sen neljättä sataa kerralla, tukaloituvat oltavat kummasti. Ötökkäkammoisille peliä ei todellakaan voi suositella, sillä suurin osa ulkoavaruuden vihollisista on ihmisille hyvinkin tutunnäköisiä pikku tuholaisia, kuten muurahaisia ja hämähäkkejä. Tosin sana ”pikku” lienee tässä hieman harhaanjohtava, kun vastassa on pahimmillaan talon kokoisia vipeltäjiä. Astetta tyylikkäämpiä vihollisia ovatkin sitten isokokoiset taistelurobotit, joita myös löytyy useampaa erilaista sorttia. Pieni moitteen sana on muuten mainittava pelin saavutuspisteiden nihkeästä jakamisesta. Niitä kun heruu ainoastaan pelin läpipelaamisesta eri vaikeusasteilla.

On vaikea sanoa, mikä EDF:ssä kiehtoo, mutta tietääkseni en ole fetissini kanssa yksin maailmassa, sillä moni muukin on pitänyt tästä pelistä. Toki vähintään yhtä moni on ilmoittanut peliä avoimesti vähintäänkin vihaamansa, osa jopa suorastaan väkivaltaisen paljon, minkä sinänsä ymmärrän kyllä myös. Earth Defence Force 2017 ei todellakaan sovellu kaikille. Se on b-luokan viihdettä ja mielestäni jopa vähintäänkin kohtuullista sellaista. Vaikkei peli ehkä teknisesti loistakaan, on sen viihdearvo kohdallaan. Kovinkaan montaa länsimaista peliä en tiedä, jossa aivot voisi laittaa ihan oikeasti narikkaan ja pistellä vain örmyjä menemään. EDF 2017:ssä niin voi ja kuuluukin tehdä – antaa tyhmien olioiden vihreän verimössön roiskua seinille, tuhota puolivahingossa suurin osa metropolin pilvenpiirtäjistä singolla, ja pelastaa siinä sivussa vielä maailma. Tarvitseeko kaikessa aina olla järkeä?

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by D3Publisher Inc., 2007