STOP THE PRESS!

Ratchet & Clank: Size Matters

size_mattersTekijä: High Impact Games
Julkaisija: SCEE
Arvio: 4,5/5

Jak & Daxter sekä Ratchet & Clank ovat olleet laadukkaita ja hauskoja tasohyppelysarjoja PS2:lla. Ensimmäinen sai PSP-versionsa Daxterin sooloilun muodossa, pelinä, joka edelleen on Sonyn käsikonsolin parhaimmistoa. Nyt Ratchet robottiystävineen saa saman kohtelun, joten lupa on jälleen odottaa laadukasta pelikokemusta.

Peli alkaa kaverusten lomareissulta, joka keskeytyy sankarien fanin usuttaessa kaksikon toimintaan. Ensimmäisen viidentoista minuutin perusteella olin jo valmis sanomaan, että Daxter vei voiton ja että odotellaanpa sitä PS3-versiota Ratchet & Clankista. Räiskiminen ja mäiskiminen tuntui heti alkuunsa vähän tylsältä ja jotenkin… ylimalkaiselta, tosin kyseessä olikin opetteluosio. Onneksi en kuitenkaan luovuttanut, sillä heti kun pelissä alkaa tapahtua enemmän, se saa koukkuunsa ja osoittautuu vallan hyväksi taskuviihteeksi.

Alku ei vakuuta juuri grafiikalla tai musiikillakaan, mutta nämäkin puutteet väistyvät ensimmäiselle planeetalle päästäessä. PSP:n laadukkaammassa päässä ollaan jälleen, varsinkin ääninäyttelyn ja animaation osalta – eritoten Clank-robotin kohdalla nämä saivat ihastelemaan. Joissain kentissä PSP:n pikkuruudun voisi jopa väittää jättävän PS2:n grafiikat jälkeensä. Ratchetilla pelattavat osiot painottuvat lähinnä siihen, että osaa valita oikean aseen oikeaan tilanteeseen – niitä on R&C:mäisesti paljon ja ne ovat mielikuvituksellisia, hauskoja sekä innostavat jatkamaan pelaamista. Clankilla pelattaessa toiminta on asteen monipuolisempaa, apulaisrobottien ohjailu sai minut lopullisesti peliin kiinni. Kaiken kaikkiaan olisikin voinut olla hyvä ratkaisu tehdä samoin kuin Daxterin kanssa – soolopeli Clankille. No, näinkin tämä kyllä kelpaa, vallan hyvin.

PSP-peleissä ne alituiset kompastuskivet ovat latausajat ja kameran käyttäytyminen. Ensimmäisestä Size Matters selviää, jälkimmäisestä ei niin hyvin. Olkanapeista kuvakulmaa saa käänneltyä vapaasti, mikä on ihan ok ratkaisu, mutta monesti aivan liian hidas. Pelin vaikeustaso on kuitenkin kohdallaan, aseet ja kyvyt kehittyvät juuri siinä tahdissa, että taas seuraavista vihulaisista selviää viimeistään kolmannella yrityksellä. R&C Size Matters liittyy PSP-pakkohankintojen joukkoon, varsinkin jos olet kaksikon PS2-pelien, tai vaikka vain erinomaisen hyvin tehtyjen tasohyppelyiden ystävä.

Manu Pärssinen for smackthejack

Picture (c) Sony Computer Entertainment 2007