STOP THE PRESS!

The Elder Scrolls IV: Oblivion

oblivion5Tekijä: Bethesda Softworks
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 5/5

Tähän alkuun täytyy ensinnäkin sanoa se, etten ole koskaan ollut mikään suuri roolipelien ystävä. Ehkä syynä on ollut se, etten ole jaksanut tahkota niitä läpi, vaan turhautunut ennen kuin peli on ehtinyt kunnolla päästä vauhtiin. Viime vuonna Ubisoft julkaisi Elder Scrollsin neljännen osan suuren hypetyksen avulla. Tässä vaiheessa itselläni oli hyvin vahva epäilys, kuten aina, pelin tasosta. Monet kehuivat sen olevan yksi parhaimmista roolipeleistä mitä markkinoilla on. Nyt peli on kääntynyt myös PlayStation 3:lle, joten otetaanpa kiinni härkää sarvista ja testaamaan.

Monelle pelin ystävälle tämä neljäs osa on jo tuttu muilta pelialustoilta. Tapahtumat käynnistyvät Imperial Cityn vankilassa, jossa pelin sankari on lusimassa. Pian selliin ilmestyy kuningas Uriel Septim, joka on pakenemassa sotilaidensa kanssa salamurhaajia, jotka ovat tappaneet hänen lapsensa. Kuninkaalla on hyvin merkittävä kyky nähdä tulevia asioita. Hän tietää olevansa seuraava uhri, ja jos pahat tahot pystyvät hänet surmaamaan, niin maata suojaavat tulet sammuvat ja Oblivionin portit avautuvat. Ei ole sattumaa, että kuningas on pelin sankarin sellissä. Hän on nähnyt unissaan tämän hahmona, joka voisi ehkä pelastaa kuninkaan hengen. Tähän hän ei kuitenkaan onnistu, mutta kuningas ennen kuolemaansa antaa tälle amuletin. Kyseessä ei ole mikä tahansa esine, vaan kuninkaallinen symbooli. Sankarimme onkin kuninkaan lehtolapsi, joka voi vielä pelastaa valtakunnan tuholta.

Itse henkilökohtaisesti pidän juonellisista peleistä, joissa on edes kunnollinen tarina. Tässä pelissä ei oikeastaan mitään maailmaa mullistavaa tarinaa ole, mutta jokin vetovoima siinä on, sillä pelaaja palaa pelin ääreen uudelleen ja uudelleen. Ehkä syy tähän on se, että se on loppujen lopuksi helppo pelattava, eikä jatkuvaa tahkoamista ole. Peli on myös visuaalisesti upea. Ennen kaikkea tämä jälkimmäinen näkyy selvästi ainakin tässä PS3:n versiossa, joka on aivan uskomattoman näyttävä. Koska en itse ole pelannut muita tämän pelin versioista, niin on vaikea vertailla noihin muihin versioihin. Mielestäni pelin ohjattavuus ja kamera-ajot (jos näin voisi kutsua) luovat lähes elokuvamaisen pelikokemuksen, joka tarjoaa tuhdisti mielikuvituksellista seikkailun räminää. En siis yhtään ihmettele, miksi tätä peliä on pidetty yhtenä parhaimmista seikkailupeleistä. Jos et ole aiemmin kokenut tätä, niin suosittelen ehdottomasti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Bethesda Softworks, 2007