STOP THE PRESS!

Forza Motorsport 2

forza2Tekijä: Turn 10 Studios
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Arvio: 5/5

Ensimmäinen Forza Motorsport oli Xboxin vastaus Sonyn Gran Turismo -sarjalle, eikä kauaksi jäänytkään – löytyypä niitäkin, joiden mielestä se meni kirkkaasti ohitse. Itse pidän enemmän arcadetyylisestä hälläväliä kylki kyljessä ajelusta, mutta vietin Forzan parissa kyllä aikoinaan useita mieluisia tunteja. Ne hetket tulvahtivatkin mieleeni, kun näin ensimmäiset kuvat jatko-osasta. Joko nyt kaatuisi GT-jätti?

Onko niin väärin, jos pelin kakkososa on kaikkea sitä, mitä ensimmäinenkin, mutta paremmin ja enemmän? Forza 2:n tapauksessa vastaus tähän on jyrkkä ei. Se on viimeisen päälle hiottu autopeli, joka näyttävän siisteistä ja yksityiskohtaisista grafiikoistaan huolimatta kulkee tasaisen varmalla ruudunpäivitysnopeudella ja saa vauhdin tuntumaan oikeasti vauhdilta. Se on peli, josta riittää kymmeniksi tunneiksi hupia satunnaiselle ajelijalle ja sadoiksi tunniksi moottorimaanikoille.

Sadat tunnit eivät todellakaan ole liioittelua. Aloittelija pärjää perusasetuksilla ja kisoista voitetuilla autoilla sekä krediiteillä pystyy yleensä hankkimaan menopelin, jolla pärjää sitten seuraavassakin koitoksessa. Autogurut voivatkin sitten tutkia telemetriikasta, että minkälainen kytkin kannattaisi hankkia ja miten sitä säätää, että auton saisi vielä hieman paremmaksi. Itsekin innostuin tähän, vaikken mikään virittelijä olekaan luonteeltani. Syynä on se, että muutokset todellakin huomasi! Ihan mukava auto muuttuu unelmapirssiksi kun vähän lisää pitävämmät renkaat ja kilowatteja pellin alle. Ajotuntuma on kerrassaan täydellinen, jopa X360:n ohjaimella. Rattia en päässyt testaamaan.

Arcadekisojen ja aikahaasteiden lisäksi on uratila kymmenine ja kymmenine kilpailuineen, moitteettomasti toimiva verkkopeli – ja meikäläiselle se vihonviimeinen koukku: autojen maalauspaja. Edellisessä osassa valmiita kuvioita sai lätkiä päällekkäin 400 kpl ja taitavimmat loivat niistä jos jonkinlaista taidetta. Nyt tuunattuja menopelejä voi rakentaa neljän tuhannen kuvion voimalla ja sitten teoksensa voi lyödä pelin verkkohuutokauppaan tarjolle. Myytävänä on jo nyt uskomattomia taidonnäytteitä. Vaikka aika saattaa jo hämärtää muistoja GT:n kultakaudelta, voin silti sanoa, että tässä on paras rata-ajelupeli konsoleille koskaan. Se tuli myös sopivaan väliin, kun PS3:n vastinetta saa vielä odottaa jonkin aikaa. Jos olet autopelien ystävä, nyt on aika hankkia Xbox 360. Uusi Colin McRae ja FlatOutkin ovat ihan kulman takana ja syksyllä päästään taas Project Gothamin kimppuun.

Manu ”my Porsche is a Superman” Pärssinen for smackthejack

Photo (c) Microsoft Game Studios 2007