STOP THE PRESS!

F.E.A.R.

fearTekijä: Day 1 Studios / Monotith / Sierra
Julkaisija: Vivendi Games
Arvio: 2/5

Parisen vuotta sitten pelitalo Monolith kehitteli kauhuelementeillä ryyditetyn paukuttelupelin F.E.A.R., joka aluksi julkaistiin PC:llä. Pelistä tuli melko nopeasti suuri menestys, sillä räiskeen ja kauhun yhdistelmä on taatusti varma resepti tämän genren ystäville. Eikä siis ihme, että menestys jatkui myös viime vuonna Xbox 360-konsolilla. Mutta kuinka räminää ja tutinaa tämä peli tarjoaakaan PlayStation 3:n kovimmille pelimiehille.

Pelin idea on hyvin simppeli. Tapahtumat sijoittuvat isoon tutkimuskeskukseen, jonne on hyökännyt aseistautunut ryhmä. Omituisuutta aiheuttaa se, ettei mitään vaatimuksia esitetä. Pelaaja toimii F.E.A.R. -ryhmän yhtenä jäsenenä, joka lähetetään tutkimaan tilannetta. Näky ei ole ollenkaan mieltä ylentävä, sillä pelaaja joutuu kokemaan melkoista horroria, kuten pelottavia näkyjä, omituisia ääniä ja ennen kaikkea ns. klooniarmeijan.

Ensimmäisen pelikerran jälkeen itselleni jäi hyvin vastenmielinen tunne koko peliä kohtaan, sillä monet pelitapahtumat aiheuttivat ahdistusta. Ehkä se on niin tarkoitettukin, mutta se ei taas minulle sovi. Mutta sitten itse peliin. Kuten aiemmin totesin, että luvassa on räminää ja tutinaa, niin sitä kyllä on oikein runsain mitoin. Itseasiassa onkin ihme, että kuinka paljon ammuskelua on, vaikka asearsenaalia ei kuitenkaan ole oikeastaan kovinkaan paljon. Mutta visuaalisia kauhuelementtejä käytetään kunnon kauhun tyyliin, että oikein itselläni niskakarvat nousivat pystyyn keskellä yötä pelatessani pimeällä. Hui! Lisäksi tekoälyssä on myös potkua, sillä ajoittain taistelut ovat yllättävän toimivia. Myös nettipeli saa lisäpointseja, sillä kiva on vastustajaa pistää viisitoista nolla tiukoissa ammusmatseissa. Muuten peli jää kyllä tarinallisesti vesirajan alapuolelle. Toivoisin, että jopa tämän genren tekijät edes vähän viitsisivät panostaa tarinaan, eikä korvata sitä pelkällä räiskimisellä. Toisekseen pelin kääntyminen PS3:lle ontuu aikalailla, sillä grafikka ei pääse oikeuksiinsa ollenkaan. Sääli sinällään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Vivendi Games, 2007