STOP THE PRESS!

Space Quest Collection

spacequestTekijä: Sierra Entertainment
Julkaisija: Sierra Entertainment
Arvio: 3,5/5

Kuinka isolla L:llä voi kirjoittaa sanan Legendaarinen? Sitä sopii miettiä, kun Sierra tuo markkinoille todella legendaariset seikkailupelisarjansa yksiin kansiin pakattuina ja ensimmäistä kertaa ilman ongelmia myös uudemmilla Windowseilla pelattaviksi (DOSboxia hyödyntäen). Julkaisupaketeiksi ovat päätyneet niin Leisure Suit Larryt, Space Questit, Police Questit kuin King’s Questitkin. Sain syynättäväkseni Quest-sarjat, joista ensimmäisenä katsastetaan Space Questeja, ne kun muinaisilta ajoilta ovat parhaiten jääneet mieleeni.

Ja miksikö ne ovat jääneet? Enimmäkseen erinomaiseen huumorinsa vuoksi, kaksi muuta Quest-sarjaa kun on sillä saralla huomattavasti kuivempaa. Pelien asentaminen ja pelaaminen toimi sujuvasti myös ei-niin-pelikäyttöön tarkoitetulla läppärilläni, joten kesämökin sadepäivien ratoksi tästä saa kätevästi reilut 50 tuntia pelattavaa… mikäli omaa oikean mielentilan, sillä siihen aikaan kun nämä pelit tehtiin, ei juuri armoa annettu eikä grafiikoilla kruusailtu. Muutama kommentti näistä galaktisen talonmiehen, Roger Wilcon, seikkailuista.

Space Quest I – VGA-grafiikat ovat meikäläisen silmin säilyttäneet lumonsa yllättävänkin hyvin. Kyseessä on siis vuoden 1990 ’parannettu’ versio, jossa hyödynnettiin hiirtä komentojen kirjoittamisen sijaan. Uusioversio floppasi, mutta hauska tarina varmisti jo alkuperäisen kohdalla, että jatkoa seuraa.

Space Quest II ja III ovat kokoelman ainoat tekstipohjaiset seikkailut, muissa käytetään hiirtä. Nelosessa käytiin kääntymässä Space Questin 12:ssa osassa asti ja dialogi säilyi vielä mukavan tuoreena, kulttuuriviittauksia kun varsinkin sci-fi-faneille riitti avaruusasemallisen verran.

Space Quest VI – Toistaiseksi viimeinen Space Quest, menestyi hyvin, mutta oli sen verran kallis tehdä, ettei juuri tuottanut Sierralle ilon aiheita. Graafisesti mennään jo kohtuullisessa grafiikassa, eikä pikselien lisääntyminen heikentänyt sarjan huumoria, päin vastoin. Thank you, thank you, thank you, thank you, thank you.

Kaikesta huolimatta näitä ei voi suositella kuin pelien historiasta kiinnostuneille, vanhan koulun seikkailupelien ystäville ja kyseisille peleille aikoinaan sydämensä menettäneille. Pikkurahalla saa kuitenkin niin paljon pelattavaa kesäiltojen iloksi, että hinta-laatu -suhde on kohdallaan. Kulttuuriteosta Sierralle lisäpisteitä. Seuraavaksi perehdytään sitten poliisien ohjekirjaan.

Manu Pärssinen for smackthejack

Image (c) Sierra Entertainment