STOP THE PRESS!

Deep Purple: Live in concert 72/73

deep_purpleTuotanto: Drew Thompson, Tony Edwards
Lisätietoja: Sisältää:
Kööpenhamina 1972 livetaltiointi
New York 1973 livemateriaalia
Arvio: 4/5

Deep Purplen livetaltioinnit ovat levymateriaalinakin mielenkiintoista kuunneltavaa, ja nyt niitä voi seurata oikein dvd-muodossa. Vuodelta 1972 oleva Kööpenhaminan livetaltiointi on hätkähdyttävä. Kun kuva on mustavalkoinen, se piirtää melko anteeksiantamattoman kuvan yhtyeestä. Siinä on jonkin verran aikakautensa kameroista johtuvia häiriöitä. Kameroita sentään on enemmän, kuin vain yksi, joten kuvaus ei ole mitenkään yksitoikkoista. Ääni on yllättävän hyvä, mutta hieman epätasainen. Tuskin ovat pojat mitään kovin suurta soundcheckiä saaneet tehdä ennen keikkaansa. Itse keikassa eniten pistää silmään Ritchie Blackmoren käyttämät Marshallin kaapit. Logo loistaa kuin kyseessä olisi kitaravahvistinten mainos. Huvittavaa. Livesoitto toimii loistavasti. Bändi soittaa hyvin yhteen, mitä nyt alkukankeus hieman vaivaa. Kun vauhtiin päästään, alkaa homma toimia. Ja sitten tulee rumpusoolo…

New Yorkin sessio, toisin kuin kokopitkä Tanskan live, on vain kolmen kappaleen kooste. Laadultaan se on erinomainen ikäänsä nähden. Kuva on värillinen ja yllättävän kirkas ja tarkka. Ääni on jälleen lähes moitteeton, ja tällä kertaa hyvin tasapainoinen. Mukavaa tässä koosteessa on legendaarinen ”Smoke on the water”, jonka alussa Ian Gillan selittää kappaleen syntyhistorian. Tiedättehän, kun se kasino paloi maan tasalle. ”Space Truckin’” sisältää sitten jo sen verran kokeellisen ja häröisen kosketinsoitin sooloilun, että jopa kaltaiseni oudon musiikin ystävä on ällikällä lyöty. Kokonaisuutena kooste on mainio, vaikkakin hieman lyhyt.

DVD sisältää myös pienen infokirjasen, jossa selitellään materiaalia tarkemmin. Deep Purple:n fanille tämä paketti on merkittävän tärkeä jo pelkästään siksi, että siinä soittaa alkuperäinen mk2 –kokoonpano: rummuissa Ian Paice, kitarassa Ritchie Blackmore, bassossa Roger Glover, koskettimissa Jon Lord, vokaaliosuudet Ian Gillan. Erittäin suositeltava ostos, ja erittäin hyvä ja tärkeä julkaisu. Hienoutta!

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Deep Purple, 2005