STOP THE PRESS!

32nd America’s Cup – The Game (Virtual Skipper 5)

americas_cupTekijä: NADEO
Julkaisija: Focus Home Interactive
Arvio: 3,5/5

Onko hakusessa kenties peli, jossa ei verellä mäissäiltäisi, eikä väkivaltaa noin muutenkaan viljeltäisi ylimalkaisesti? Suurin osa meistä vieläpä tykkää laineiden liplatuksen äänestä, ja ajatus purjehtimisesta kauniina kesäpäivänä kuulostaa paremmalta kuin hyvältä. Äkkiseltään voisikin kuvitella, että 32nd America’s Cup The Game tarjoaisikin mukavan rentouttavaa viihdettä sateisten kesäpäivien ratoksi. Vaan nytpä kysymys ei olekaan mistään rattoisasta sunnuntailipumisesta. Kilpapurjehdus on vaativa ja fyysinen laji, joka vaatii tarkkaa silmää ja nokkelan strategistin älynlahjoja. Eipä siinä juuri ehdi maisemia ihastella, kun yrittää kaikin voimin saada paattinsa kulkemaan vastatuuleen ja ylittämään maaliviivan ennen muita kisailijoita.

Ennen kuin marssit suoraan pelikauppaan, kannattaa ottaa huomioon, että kyseessä on pilkuntarkka simulaattori, eikä mikään silkkaan viihdyttävyyteen tähtäävä peli. 32nd America’s Cupin varsinainen pelillinen sisältö onkin varsin ohkaista sorttia, mikä on sinänsä harmi, sillä pelin jo ennestään melko marginaalinen ostajaryhmä pienenee näin ollen entisestään. Peli tarjoaa toki kampanjamoodin, jossa pelaaja ottaa virtuaalisesti osaa pelin nimeä kantavaan purjehduskilpailuun. Erilaisia pelimuotoja on silti kohtuullisen vähän, mutta ehkä ne tosiharrastajalle riittävät. Erilaisia purjeveneitä on hiukan yli kymmenen, ja ne ovat sentään keskenään mukavan erilaisia.

Verkkomoninpelinä virtuaalipurjehtiminen lieneekin parhaimmillaan. Pelin pistejärjestelmä rankkaa maailman parhaat pelaajat top-listalle, joten kilpailuhaluisille riittää kyllä ponnisteltavaa. Pelin mukana tulee myös editori, jolla voi luoda oman näköisiään purjehdusreittejä. Pelin fysiikkamoottori tuntuu kieltämättä aidolta, vaikka omat purjehduskokemukseni rajoittuvatkin lähinnä turku-tukholma-risteilyihin. Visuaalisesti peli on myös varsin mukavaa katsottavaa. Meri todellakin näyttää mereltä, mikä lienee jo jonkinmoinen saavutus. Sääefektien astuessa mukaan kuvioihin, myös silmäkarkin määrä lisääntyy.

32nd America’s Cup – The Game, joka myös Virtual Skipper 5:nä tunnetaan, on eittämättä markkinoiden paras (ja ainoa?) purjehdussimulaattori, jota on vaikea suositella, ellei purjehtiminen todella ole sydäntä lähellä. Henkilökohtaisesti liikun veneellä paljon mielummin vaikkapa pienen perämoottorin, tai edes airojen avulla, joten en voi kieltää, etteikö minulla olisi hieman tylsää ollut pelin tarjoamalla purjehduksella. Paatin saaminen liikkumaan haluttuun suuntaan vaatii usein enemmän kärsivällisyyttä, kuin mitä meikäläiselle on siunattu. Ehkäpä tässä olisi purjehtimista harkitseville hyvä lahjaidea. Mikäli se miehenretku vielä pelin läpi pelattuaankin hamuaa vesille, ehkä se oikea paatti on sitten vain ostettava.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by NADEO, 2007