STOP THE PRESS!

Police Quest Collection

police_quest_collectionTekijä: Sierra
Julkaisija: Sierra
Arvio: 2/5

Sierra on tuonut markkinoille todella legendaariset seikkailupelisarjansa yksiin kansiin pakattuina ja ensimmäistä kertaa ilman ongelmia myös uudemmilla Windowseilla pelattaviksi (DOSboxia hyödyntäen). Julkaisupaketeiksi ovat päätyneet niin Leisure Suit Larryt, Space Questit, Police Questit kuin King’s Questitkin. Sain syynättäväkseni Quest-sarjat, joista nyt on vuorossa Police Questien kokoelma.

Liikennepoliisin tehtävissä ollut Sonny Bonds tutkii kolaria, mutta päätyykin mysteerien verkkoon, jossa on mukana murhia ja huumeita. Tarina jatkuu toisessa osassa ja vielä kolmannessakin Bonds tutkii huumekartelleja. Kolme ensimmäistä ovatkin juoneltaan enimmäkseen mielenkiintoisia, vaikka tarinaa rikkookin poliisin ohjesääntöjen äärimmäinen noudattaminen. Toistan, ÄÄRIMMÄINEN. Piristävää nykypeleihin verrattuna on kyllä se, että aseen käyttö on harvoin se oikea ratkaisu. Neljäs osa poikkesi sarjasta lähes täysin, mutta oli ulkoasultaan realistisempi.

Sieltä historian alkuhämäristä päähäni on jäänyt idea siitä, että Police Questit ovat näistä kolmesta Quest-sarjasta vähiten fanaattisuutta aiheuttaneita. Sinänsä mielenkiintoisesta konseptista – äärimmäisen realistinen poliisipeli – huolimatta, tai ehkä juuri siitä johtuen. Näitä pelejä ei ole myöskään aika kohdellut kiltisti, ja edelleen tarvitaan sitä mielenlaatua, jota jo Space Questien kanssa mainostin. Poliisien maailmaan tutustuva saa olla enemmän kuin kärsivällinen ja lisäksi tarvitaan melkoinen määrä pikkutarkkaa uteliaisuutta.

Toisaalta, kun nykyään telkkarista tulvii CSI:tä sun muuta ’perusteellisiin tutkimuksiin’ perustuvaa tv-sarjaa, jaksaa Police Quest viehättää siltä osin, kunhan asiaan jaksaa vihkiytyä. Mukana on myös muutamia käänteitä ja mahdollisuuksia useisiin ratkaisuihin, joten mistään valmiiksi pureskellusta ei voida puhua. Lisäbonusta pitää antaa vielä Jan Hammerin musiikeista kolmososassa. Arvostelu täytyy kuitenkin lopettaa samoin kuin edellinenkin – kaikesta huolimatta näitä ei voi suositella kuin pelien historiasta kiinnostuneille, vanhan koulun seikkailupelien ystäville ja kyseisille peleille aikoinaan sydämensä menettäneille.

Manu ”virkamerkki vinossa” Pärssinen for smackthejack

Image (c) Sierra