STOP THE PRESS!

SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 2

socom_bravo22Tekijä: Zipper Interactive
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe
Arvio: 2,5/5

SOCOM -sarja senkun porskuttaa eteenpäin. Tässä katsauksessa tutkimme sarjassaan jo toista PSP:lle ilmestynyttä taktista sotahiippailupeliä. Sarjan ensimmäinen taskuversio jakoi mielipiteet kahtia. Itse tykkäsin PS2:n isoveikasta, mutta taskuversio oli mielestäni pienoinen pettymys. Siksipä odotukseni Fireteam Bravo 2:n suhteen olivat varsin ristiriitaiset. Toisaalta ilmassa leijui pelko siitä, että tarjolla on samaa rapaa eri paketissa. Toiselta kantilta taas salaa toivoin, että pelintekijät olisivat kuunnelleet edellisen osan saamaa kritiikkiä.

Heti alusta lähtien pelkoni kuitenkin tuntui toteutuvan – peli muistuttaa hieman turhan paljon edeltäjäänsä. Kun kerran PSP:ssä ei ole toista tattia kameran kääntelyä varten, miksi, oi miksi ihmeessä tehdä kenttiin näin suuria korkeuseroja. Olo on kuin (raskaasti aseistetulla) halvaantuneella sotilaalla pyörätuolissa, kun luotien kyllä kuulee ropisevan ympärillä, ja vihollisen tietää olevan mäen päällä, mutta kun päätään, ja sitä myöten myös asettaan, ei tahdo saada niin millään käännettyä pahista kohti. Vielä kun automaattitähtäyskin tahtoo pistää kapuloita rattaisiin, alkaa äitiä tulla tosi kova ikävä. Onneksi pahisten ampumistaidossa on myös parantamisen varaa. Hieman tasaisemmalla maalla, sekä riittävän välimatkan päästä kiikarikiväärin avustuksella suoritettavat tehtävät ovatkin sitten huomattavasti viihdyttävämpää ajanvietettä. Tosin näidenkin tehtävien tunnelmaa hieman haukkaa vihollisten tekoälyn puute. Tarkka-ampuja on nimittäin varsin hyvässä turvassa, vaikka terroristit sattuisivat tämän huomaamaankin.

Pelin vahvinta antia on sen verkkopeli hyvässä seurassa, sekä noin innovaationa sen toimiminen yhteen pelin PS2-version kanssa. Visuaalisesti SOCOM USNSFB2 ei juuri pankkia räjäytä, etenkään räjäytysten osalta. Kranaatit mossahtavat sieluttomasti, eikä isommatkaan pamaukset juuri karaistua solttua säväytä. Toisaalta pelin henki onkin ehkä lähempänä sotasimulaattoria kuin perinteisempiä räiskintäpelejä. Sinänsä peli nyt ei realismilla erityisemmin rällää, ja kentätkin ovat varsin rajoitettuja putkijuoksuja, mutta se tarjoaa pelaajalle kuitenkin enemmän mietittävää kuin monet muut ensimmäisen tai kolmannen persoonan vinkkelistä kuvatut räiskinnät.

SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo 2:ssä on kyllä rutkasti potentiaalia, mutta kaikille kyseinen peli ei vain sovi. Itse olen sen verran mukavuudenhaluinen, että en näe tämän pelin pelaamista PSP:n tällaisiin peleihin täysin sopimattomilla kontrolleilla niin viihdyttävänä, että jaksaisin tykittää sitä suu vaahdossa illasta toiseen. Toisaalta jos taktinen räiskintä on se kaikkein kovin juttu, sopinee tämäkin peli täyttämään ne hetket, kun olohuoneen konsoli on varattuna tai muuten ulottumattomissa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Sony Computer Entertainment Europe, 2007