STOP THE PRESS!

Tomb Raider: Anniversary

tr_anniversaryTekijä: Chrystal Dynamics
Julkaisija: Eidos Interactive
Arvio: 4,5/5

Jo yli kymmenen vuotta on ehtinyt kulua vuodesta 1996, kun kurvikas, tyttöenergiaa uhkuva sankaritar, Lara Croft ilmaantui ensimmäistä kertaa pelikonsolien ja tietokoneiden ruuduille. Neidin seikkailut olivat todella tyylikästä ja ennen kaikkea tunnelmallista pelattavaa. Pulmat olivat usein kinkkisiä, mutta peli jaksoi silti innostaa illasta toiseen, eikä tietenkään vähiten juuri peliä tähdittäneen, hehkeän pikselipimun johdosta.

Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi Eidos Interactive ja Chrystal Dynamics päättivät palauttaa Laran takaisin juurilleen, työstämällä Tomb Raider: Anniversaryn, joka on uusioversio juuri tuosta sarjan ihka ensimmäisestä pelistä, jota aikanaan myytiin yli seitsemän miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Peli hyödyntää tällä kertaa Tomb Raider: Legendin pelimoottoria, joten toteutuksen puolesta liikutaan sentään tämän vuosituhannen puolella. Visuaalisesti peli onkin PS2-peliksi varsin nätti. Maisemat ovat toki tuttuja, mutta tietenkin nykyaikaiseksi päivitettyjä. Kontrollitkin toimivat jopa alkuperäistäkin jouhevammin, mikä on jo itsessään saavutus. Myös pelin minimalistinen ääniraita on edelleen todella vaikuttava ja luo tunnelmaan roppakaupalla lisää syvyyttä.

Onkin hienoa huomata, miten sinänsä pienellä vaivalla Tomb Raider on päivittynyt, sillä kymmenen vuotta sitten toiminut tunnelma on edelleen tallella. Ongelmat ovat edelleen pirullisia mutta silti koukuttavia, sudet ja muut villieläimet jaksavat säikäytellä pahanpäiväisesti ja T-Rex on… edelleen T-Rex.

Samaan hengenvetoon voi tietysti todeta, että jos Laran seikkailut eivät ole tähänkään asti isommin kiinnostaneet, ei Anniversary sisällä todellakaan mitään sellaista, mitä ei sarjassa ennen olisi nähty, eikä se ole tämän julkaisun pointtikaan. Nyt on tultu kuitenkin pelien kehityksessä siihen pisteeseen, että kaikkein merkittävimmistä pelijulkaisuista vuosien varrella on lupa odottaa juuri tämän kaltaisia ”remasterointeja”. Tällaisia pelejä ei loppujen lopuksi mitenkään uskomatonta määrää ole, mutta pari kourallista kuitenkin. Käännelläänhän niitä 80-luvun tuotoksiakin jatkuvalla syötöllä, joten eiköhän olisi aika siirtyä tarkastelemaan, mitä muuta 90-luvulla olisi meille tarjota.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Eidos Interactive, 2007