STOP THE PRESS!

Call of Juarez

call_of_the_juarezTekijä: Techland
Julkaisija: Ubisoft
Arvio: 3/5

Olen muistaakseni ennenkin sanonut, että länkkäripelejä ei ole koskaan liikaa. Kuitenkin niitä aika tasaisin väliajoin putkahtaa markkinoille (noin 1/vuosi) ja aina iloiseksi yllätyksekseni. Ainakin siihen asti, kunnes peliä tulee oikeasti pelattua, sillä mitään erinomaista lännenkokemusta ei toistaiseksi olla saatu aikaiseksi. Jo jokin aika sitten tietokoneille ilmestynyt Call of Juarez yrittää nyt parantaa peligenren mainetta Xbox 360:llä.

Call of Juarez aloitetaan ohjastamalla kovia kokenutta Billy Candlea, joka palaa kotikonnuilleen turhaksi osoittautuneelta aarteenetsintämatkalta. Tarina kuitenkin jakautuu kahtia pakomatkalle joutuvan Billyn ja häntä takaa-ajavan kovanaamaisen pyssypappi Reverend Rayn kesken. Juoni kulkeekin mukavasti, eivätkä tehtävät tunnu liian pakotetuilta, vaikka klassikkolänkkäreistä lainailevatkin. Molemmilla pelihahmoilla on omia erikoisaseitaan/kykyjään, eikä turhuuksiin juuri tuhlata aikaa – Ray räiskii, Billy piileskelee.

Pelin hyvästä etenemisestä, vahvahkosta tarinasta ja kohtalaisesta toteutuksesta huolimatta kaikki ei ole kohdallaan. Ensimmäinen mielikuva oli, että kyseessä on Half-Life 2:n modi, eli saman pelimoottorin päälle rakennettu harrastelijavoimin tehty pelimuunnos. Sen verran yhteneväisyyksiä pelimekaniikoissa tuntui olevan. Toiseksi en oikein sulata erinäisten hyppimis- ja kiipeämistehtävien toteuttamista ensimmäisen persoonan kuvakulmasta. Usein pelatessa mietityttikin, että olisiko koko touhu toiminut paremmin, jos Billyn/Rayn menoa olisi katsottu vähän kauempaa. Ei se olisi hahmoon samaistumiseenkaan vaikuttanut.

Kaiken kaikkiaan Juarezin kutsu on kuitenkin vähintäänkin kohtuullista pyssyttelyviihdettä, kun ei se scifiympäristö tai maailmansotakaan jaksa aina kiinnostaa. Ratkaisu pelin jakamisesta kahden hyvin erilaisen hahmon kesken toimii tässä paremmin kuin esim. Halo 2:ssa ja piristää kokemusta mainiosti sekä luo siihen omanlaistaan jännitettä. Hieman lisää hiomista teknisellä puolella ja tässä olisi ollut kaikkien aikojen western-peli. Nytkin se ratsastaa karavaanin kärjessä.

Manu ”Lännen-Lokari” Pärssinen for smackthejack

Image (c) Ubisoft, 2007