STOP THE PRESS!

Pacific Storm: Allies

pacific_stormTekijä: Buka Entertainment
Julkaisija: Excalibur Publishing
Arvio: 3,5/5

Pacific Storm: Allies on uusi, itsenäinen lisälevy kiitosta saaneeseen Pacific Storm -strategiapeliin. Itse asiassa on väärin sanoa peliä silkaksi strategiapeliksi, sillä se tarjoaa pelajalle perinteisen vuoropohjaisen naksuttelun lisäksi myös reaaliaikaista strategiaa sekä kevyttä simulaatiota. Pelin tapahtumat sijoittuvat Tyynellemerelle vuosille 1940-1948. Pelaaja voi asettua joko japanin, jenkkien tai nyt uutuutena brittiarmeijan saappaisiin. Luvassa on siis veristä sotaa niin maalla, merellä kuin ilmassakin.

Ominaisuuksiensa perusteella Pacific Island tuo mieleen ensimmäisenä Battlestations: Midwayn, mutta käytännössä ensin mainittu on huomattavasti monipuolisempi, ja myös pelikokemuksena erittäin paljon syvällisempi. Siinä missä jälkimmäinen keskittyy simppelin kevyeen, arcademaisempaan pelaamiseen, on Pacific Stormissa huomattavasti enemmän nysvättävää. Historiallisesti kurantit taistelut voi kokea uudelleen, ja lopputulos on tietenkin kiinni pelaajasta ja tämän pelisilmästä. Pärjätäkseen paremmin vihollista vastaan, pelaaja voi kehittää myös uutta sotilasteknologiaa.

Ensimmäisenä silmille hyppivät vähänkin pienemmille strategiapelijulkaisuille tyyppilliset, susirumat valikot. Onneksi alkuvalikossa ei tarvitse kuitenkaan pitkään viihtyä. Sen sijaan opetustehtävien parissa hujahtaa helposti tovi jos toinenkin, ja onpahan sanottava, että väliin niitä ei todellakaan kannata jättää. Sen verran monimutkainen pelimekaniikka kuitenkin on, että kylmiltään kontrollien opettelu ominpäin vie huomattavasti tutoriaalia enemmän aikaa. Pelin 3D-grafiikka on hitusen 2D:tä näpsäkämpää, joskin melko simppeliä sekin. Toisaalta pelin tyyliin sopiikin ehkä paremmin asiallinen minimalismi. Grafiikka-asetusten määrä on varsin kiitettävä, joten pelin näyttävyyden saa varmasti ruuvattua omalle koneellensa sopivaksi.

Ensituntumalla RTS-näkymässä kameran liikuttelu tuntuu rasittavan kankealta, eikä todellakaan kaikin puolin järkeenkäyvältä. Toinen vakava ongelma on pelin sisäistämisen hankaluus, mikä ei johdu pelkästään sen monipuolisuudesta. Pelin käyttöliittymä ei vain ole kaikilta osin järkeenkäypä tai intuitiivinen. Pacific Storm: Allies vaikuttaa kyllä feetsulistansa perusteella erittäin houkuttelevalta peliltä, mutta aloituskynnys on sen verran korkea, että se karkoittaa varmasti ison lauman potentiaalisia pelaajia karkusalle heti alkumetreillä. Vielä kun lisätään puutelistaan hienoinen tunnelman puute, pysynee Pacific Storm edelleen kohtuullisen marginaalisen yleisön pelinä.

Jos kuitenkin haluaa pelata vaihteeksi jotakin muuta kuin perinteistä suuren budjetin valmiiksipureskeltua strategiapeliä, kannattaa harkita Pacific Storm: Alliesin hankkimista. Se on peli, jonka opetteleminen todella palkitsee.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Buka Entertainment Enterprises, 2007