STOP THE PRESS!

Bioshock

bioshockTekijä: 2K Games
Julkaisija: 2K Games
Arvio: 5/5

Bioshock on yksi viime kuukausien ehdottomasti hypetetyimmistä peleistä. Tapaus on sikäli harvinainen, että peli on ihan oikeasti todella hyvä. En oikein tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa, koska Bioshock ei varsinaisesti tuo mitään uutta pelibisnekseen, paitsi sen, että se on pelinä todella ehjä. Se on peli joka on valmis ja ajatuksella tehty. Se on peli, jossa ei ole oikein mitään vikaa.

40-luvun puolenvälin paikkeilla rikas bisnesmies Andrew Ryan päätti toteuttaa unelmansa, ja rakennuttaa unelmakaupungin meren alle. Rapture on valtakunta, jonne ei kaivata jumalia. Siellä työn hedelmät kuuluvat kaikille, ja ihmiset ovat vapaita. Vaan eipä aikaakaan, kun asiat alkoivat mennä pieleen. Liiallinen geenimanipulaatio teki asukkaista sekopäisiä tappajia, ja pian kaupunki alkoi rapistua. 60-luvun alkupuolella tapahtuneesta lento-onnettomuudesta selvisi yksi mies, Jack Fontaine, joka löytää pian itsensä matkalla yhä syvemmälle Rapturen syvyyksiin.

Ensi töikseen kannattaa tutkia, että pelikoneessa on riittävästi potkua. Kolmosversion Pixel Shader -tukea pitäisi löytyä näytönohjaimesta, ja koneen pitäisi muutenkin olla jokseenkin ajantasalla. Visuaalisesti Bioshock onkin aivan sikamaisen nättiä katseltavaa. Varta vasten vesiefektejä tekemään palkatut koodarit ovat todella tehneet hienoa jälkeä, ja valoefektit ovat viimeistä huutoa. Äänimaailma on hyytävä kaikessa minimalistisuudessaan. Ääninäyttelykin on toteutettu oikein makoisasti. Pelin ääniraitahan muuten julkaistiin vastikään ilmaisjakeluun, joten tunnelmointia voi jatkaa pelin ulkopuolellakin.

Bioshock on siis pohjimmiltaan suhteellisen perinteinen räiskintäpeli, mutta uskomattoman tyylikkäällä toteutuksella. Jo pelkkä pelin ympäristö on ennennäkemätön, mikä puhaltaa jo uutta virtaa kuluneeseen genreen kummasti. Myös pelin päähenkilön erikoiskyvyt tuovat mukavaa lisäpotkua. Kykyjä löytyy aina tulipallojen syöksemisestä sähköshokkeihin ja jäädyttäviin säteisiin.

Pelin juoni on kerrassaan loistava, mikä on omiaan ajamaan pelaajan yrittämään useampaa läpipeluuta. Pelityylistä riippuen pelin loppukin on erilainen. Bioshock on siis peli, jota jokaisen räiskintäpelifanaatikon pitäisi testata. Se nostaa FPS-pelien laaturajan jälleen muutamaa metriä korkeammalle.

Pelin PC-version ostaneet joutuvat kärsimään tavallista rajummasta kopiosuojauksesta, joka mm. rajoittaa pelin asennuskertojen määrää. Vaan siitä ei voi pelintekijöitä syytää. Tämä tuntuu vain olevan tämän päivän nouseva trendi, jolla pyritään epätoivoisesti kitkemään sitä iänikuista piratismia.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Take 2 Interactive, 2007