STOP THE PRESS!

Atelier Iris 3: Grand Phantasm

untitledTekijä: Gust
Julkaisija: KOEI
Arvio: 3/5

Kun maailmat osuvat törmäyskurssille, on valikoitu valiojoukko koulutettu ratkaisemaan ongelmat. Mutta kun myyttinen aarre ilmestyy, ja sisäiset demonit nostavat rumaa päätään, mikään ei olekaan enää niin yksinkertaista miltä näyttää. Vaara vaanii jokaisen kulman takana. Tieto on valtaa ja vain totuus voi vapauttaa.

Tätä pelin takakannesta vapaalla kädellä suomennettua höpöhöpö-litaniaa voisi varmasti käyttää liki kaikkien Japanista ponnistavien roolipelien alustuksena. Tällä kertaa se toimii jonkinlaisen kulttisuosion saavuttaneen Atelier Iris -pelisarjan kolmannen inkarnaation houkuttelutekstinä. Kaikesta päätellen japsiropet ovat saaneet jalkansa hyvin myös Eurooppalaisten oven väliin, sillä nyt tarjontaa todellakin piisaa. Lyhyen ajan sisään on nähty Blue Dragonia Xbox 360:lla, Rogue Galaxyä PS2:lla ja samaisella alustalla nyt sitten Atelier Iris 3 – Grand Phantasm, joka edustaa astetta halvemman budjetin julkaisuja.

Atelier Iris 3 ei todellakaan yllätä omaperäisyydellään, mutta eipä tuo kyseisen genren ylimpiä faneja kauheasti haittaakaan – peli on selvästi hc-pelaajille suunnattu. Maailmaa pelastetaan mitä oudompia mörköjä mättäen, tehojuomia hörppien ja taikoja tehden. Hahmojen taidot kehittyvät pelin kuluessa ja tarina on eeppinen, kuten genreen kuuluukin.

Pelin visuaalinen toteutus on tänä päivänä harvemmin käytetyllä tekniikalla toteutettu. Taustat ovat nimittäin käsinpiirrettyjä, ja koko pelimaailma on tiukan kaksiulotteinen, tai tarkemmin sanoen isometrinen, eli yläkulmasta kuvattu. Vaikka visuaalinen anti onkin periaatteessa oikein miellyttävän ja lämpöisen näköistä, paistaa pieni budjetti kuitenkin hitusen liikaa läpi – ainakin näin tavallisen peruspelaajan näkökulmasta. Itse en ole tällaisten pelien suurkäyttäjä, joten kaipaan peliltäni ehkä hiukan enemmän kuin pelkän tarinan. Pelin hahmoihin ei ole järin montaa animaatioruutua uhrattu, joten paikasta toiseen liikkuminen näyttää monesti melkoisen tönköltä luistelulta. Etenkin musiikin osalta suorastaan ihmetyttää, miten vähän J-RPG:iden kaavoihin uskalletaan kajota. Samaa generalmidi-pimputusta on kuultu näissä peleissä jo vähintäänkin tarpeeksi.

Atelier Iris 3 on peli, jonka hienoutta voi olla vaikea löytää, ellei satu olemaan kyseisen genren fani. Olin kuitenkin aistivani pelistä löytyvän ihan kohtuullista tunnelmaa, ja monstereiden mättäminen oli ihan onnistuneesti toteutettu. En vain onnistunut löytämään sisäistä lastani, mistä johtuen pelin ylisöpö ulkomuoto lapsellisen kliseisellä tarinalla varustettuna aiheutti siirappimittarini rikkoutumisen. Peli ei siis suinkaan ole huono, en sitä sano. En vain kuulu sen kohderyhmään. Jos taas diggailit esimerkiksi ensimmäisistä Final Fantasyistä, kannattaa Atelier Iris 3 ilman muuta pokata pelikaupasta kainaloon. Turha kuitenkaan odottaa mitään uutta ja mullistavaa.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Gust, 2007