STOP THE PRESS!

World in Conflict

world_in_conflictTekijä: Massive Entertainment
Julkaisija: Vivendi Games
Arvio: 5/5

World in Conflict on yksi odotetuimmista RTS-peleistä pitkään aikaan. Ruotsalaisen Massive Entertainmentin työstämä reaaliaikanaksuttelu puhaltaakin yllättävän fressiä ilmaa moneen kertaan nähtyyn genreen. Toki aiemminkin on nähty, että melko suoraan Command & Conquer -sarjaa kopioimallakin saa aikaiseksi ihan viihdyttävää naksuviihdettä (ks. vaikkapa Act of War).

Pelin asetelma sijoittuu kuvitteellisen 80-luvun loppupuolelle, jossa kylmä sota äityikin loppumisen sijaan kolmanneksi maailmansodaksi, jossa Neuvostoliitto jyrää täyslaidallisella muun maailman ohessa myös Jenkkilän mantereelle. Onkin oikein positiivista, että vaikka World in Conflict sijoittuu puhtaasti vaihtoehtoiseen todellisuuteen, yrittää se silti säilyttää ikään kuin realistisen tatsin historiallisesti aidolla sotakalustolla ja tutuilla maisemilla.

Pelin tunnelma on harvinaisen toimiva ja mukaansatempaava. Tarinakin on suorastaan onnistunut, toimien huomattavasti perinteisiä, väkisin väännettyjä aasinsiltastooreja paremmin. Toinen erityisen paljon tunnelmaa lisäävä aspekti ovat jättimäiset kentät, jotka antavat pelaajalle kosolti vapaudentunnetta. Niin ikään aitoa fiilistä parantaa se, ettei pelaaja ole tällä kertaa se yksi ja ainoa sankari, joka voi pelastaa maailman – sotatantereella pelaaja on yleensä vain yksi joukkueenjohtaja muiden joukossa.

World in Conflict on puhtaasti action-pitoinen sotastrategiapeli, jossa pelaajan ei tarvitse olla maailman presidentti eikä bisneksen monitaituri. Tällä tarkoitan sitä, että pelaajan ei tarvitse vaivata päätään resurssien keräämisellä tai tukikohtien rakentamisella. Sen sijaan pääpaino sijaitsee taistelussa, mikä helpottaa keskittymistä itse asiaan. Monesti RTS-peleissä tuntuu olevan lähinnä hirveä kiire saada suoritetuksi mahdollisimman monta asiaa samaan aikaan, minkä tuloksena voi helposti olla sekasotku. Tämä ei onneksi ole ongelma WiC:n kohdalla. Sen sijaan tehtäviin on panostettu enemmän, ja oikeita ratkaisuja pitääkin miettiä tarkkaan, sillä myöskään perinteisellä hakkaapäälle-mentaliteetilla ei pitkälle pötkitä.

World in Conflict on peli, jota sotastrategian ystävät eivät saisi missata mistään hinnasta. Se on pelattavuudeltaan harvinaisen hieno tapaus, visuaalisesti upea, tunnelmaltaan kerrassaan mainio ja kokonaisuutena klassikkoainesta. Erinomaisesti toimiva moninpeli lyö A-luokan paketin kanteen vielä komean papukaijamerkin. Rientäkää jo hankkimaan omanne.

Jarkko Rotstén for smackthejack.net

Photo’s copyright by Massive Entertainment / Vivendi, 2007