STOP THE PRESS!

FIFA 08

fifa08Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Arvio: 4/5

Olin positiivisesti yllättynyt uusimmasta FIFA:sta, vaikken mikään jalispapelien suurkuluttaja olekaan. Tasku-FIFA08 jatkaa isonveljensä linjalla. EA on tunkenut PSP:n levylle uskomattoman määrän tavaraa ja ottanut vielä alustankin huomioon.

Kyllä, PSP-versiossakin on 30 jalkapalloliigaa, 38 oikeaa stadionia ja 12600 pelaajaa. Luulisi levytilan loppuvan, mutta ei – myös ääniraidalta löytyy monenmoista oikeiden esittäjien esittämää biisiä. Paljon paitsioon ei jää myöskään X360-versiossa kehumani selostus, sillä PSP-kommentaattori tekee alustan rajoituksiin nähden erinomaista työtä.

Äänipuolella kaikki on siis kunnossa ja yllättävän hyvin myöskin graafisesti. Monessa tilanteessa pikkuriikkiset pelaajat käyttäytyvät luonnollisesti ja animaatioita ei ole jätetty liian tökkiviksi. Futisgenren peruspelitiloja löytyy roppakaupalla, mutta sen lisäksi EA on ottanut huomioon, että taskukonsolin kanssa ei ole aina aikaa istua tunniksi futaamaan. IQ-mode on tietovisa jalkapallosta, joka jää tällaiselle ei-niin-fanille turhaksi, mutta sen sijaan Challenge-tilaa tuli väännettyä.

En tiedä, onko tilanteet otettu oikeista peleistä, mutta ideana on, että hyppäät vaikka AC Milanin housuihin, kellossa on 20 minuuttia aikaa ja voittomaali pitäisi vielä saada. Usein tilanne on se, että päädyt historiankirjoissa huonomman joukkueen sekaan ja saavutettu johto pitäisi säilyttää loppupelin ajan joko tiukalla puolustuspelillä tai mahdollisesti kasvattamalla maalitilastoa vielä lisää. Mukavan nopeita pikkupelejä, joiden vuoksi PSP tuli napattua muuten vaankin käteensä kun oli tylsää ja usein tuli sitten yritettyä montakin kertaa – koukutus pääsi syntymään.

Ainoa mutinan kohde ei kohdistu peliin, vaan itse koneeseen. Kipeä peukaloni kaipaa PSP:hen edelleen tattia, jonka kitka ei perustu kovamuoviseen röpelöön, vaan jossa olisi vaikka kumia päällä. Varsinkin pidemmissä matseissa ongelma tuntui. EA on kuitenkin onnistunut kutistamaan todella erinomaisen kiitettävästi monipuolisen pelinsä taskukokoon, ainakin minun puolustuspaikaltani nähden.

Manu ”It’s in the pocket” Pärssinen for smackthejack

Image (c) Electronic Arts, 2007