STOP THE PRESS!

Thrillville: Off the rails

thrilllvilleTekijä: LucasArts
Julkaisija: Activision
Arvio: 2/5

Tycoon- ja managerointipelejä on laidasta laitaan, huvipuistopuolellakin löytyy jo kilpailua RollerCoaster Tycoonin ja ThemeParkin muodossa, mutta samoille apajille tuppasi viime vuonna vielä LucasArtsin Thrillville. Kyseessä oli kuitenkin puistonrakennuksen viihteellisempi ilmentymä, sillä pikkunysväykseen ei langettu, vaan hauskanpidollekin annettiin sijansa. Nyt touhu jatkuu entistä monipuolisempana jatko-osassa nimeltä Off the rails. Pelin nimi tulee uusista erikoisvuoristoradoista, joissa voi tapahtua kaikenlaista, mitä ei Linnanmäellä näekään.

Ideana on pitää huolta sekopäisen Mortimer-sedän huvipuistosta ja sen kävijöistä sekä henkilökunnasta. Tämä tehdään suorittamalla erilaisia tehtäviä, testailemalla huvilaitteita ja rakentamalla vaikkapa vuoristoratoja puistoa parantaakseen. Lisäksi pidetään vielä pyrkyrit loitolla ja hoidetaan budjettia ja markkinointia. Kaiken järjen mukaan tekemistä pitäisi olla riittävästi, mutta olemattoman vaikeustason ja tavoitevähyyden vuoksi huvitirehtöörinä toimiminen alkaa nopeasti toistaa itseään. Loppujen lopuksi suoritteleekin vain niitä tehtäviä, jotka edistävät tarinaa – sen aikaa, kuin jaksaa. Kyseessä on klassinen ’liian paljon samaan pakettiin -> jäljelle ei jää oikein mitään’ -syndrooma.

Pelin sivujen mukaan entistä enemmän painoarvoa on annettu puistokävijöiden kanssa keskustelulle. Heiltä saa vinkkejä puiston parantamiseen ja muutenkin sosiaalisesta kanssakäymisestä pitäisi olla hyötyä. Kuitenkin tuntuu, ettei sillä ole juuri mitään merkitystä, noudattaako heidän neuvojaan vai ei. Graafisesti peli on oikein pirteä ja värikäs niinkuin pitääkin, mutta X360:lle sen pelimoottori vaikuttaa liian raskaalta. Thrillvillen ääniraita on enimmäkseen rasittavaa ränttätänttää, tosin täytyy antaa plussaa sille, että joku vielä jaksaa tehdä vartavasten pelimusiikkeja, eikä vain kokoa pakettia viimeisimpiä hittejä. Bonusmaininta Monkey Island -tribuutille.

Kaiken kaikkiaan puistonhoitaminen tuppasi ajautua aika ajoin sekavaksi ja tylsäksi hortoiluksi ja pääosan varastivat jälleen, niinkuin edellisessäkin osassa, vanhoihin klassikoihin perustuvat minipelit. Niitä on nyt lähes tuplasti enemmän kuin ennen ja suurin osa niistä on hauskaa ajanvietettä – varsinkin mopoilu. Joku kokonaisuuden toteutuksessa siis edelleen tökkii, sillä pelattuani peliä tarpeeksi arvion suorittamista varten ei mieleeni jäänyt minkäänlaista paloa siitä, että palaisin sen pariin vielä uudestaan.

Manu ”Särkänniemi” Pärssinen for smackthejack

Image (c) LucasArts/Activision, 2007