STOP THE PRESS!

Timeshift

timeshiftyTekijä: Saber Interactive
Julkaisija: Vivendi Games
Arvio: 3/5

Muutaman kerran viivästynyt, alunperin Atarin projektina pyörinyt Timeshift tekee Vivendin tallissa rohkean teon ja hyppää kauppoihin aikana, jolloin on ehkä yksi kaikkien aikojen ruuhkaisimmista joulumarkkinoista huippupelien suhteen. Pystyykö aikatemppuilulla kikkaileva FPS nousemaan pelitulvasta ihmisten tietoisuuteen?

Tarina kertoo aikakoneena toimivasta puvusta, josta on kaksi versiota. Ensimmäisen kaappaa vinksahtanut tohtori Krone, joka loikkaa ajassa taaksepäin, muuttaa historiaa ja nousee valtiaaksi. Sankarimme sonnustautuu toiseen pukuun ja lähtee reissulle läpi ajan ja avaruuden korjaamaan tilanteen. Valitettavasti puku vahingoittuu matkalla.

Sitten päästäänkin itse asiaan, eli pohjimmiltaan aika perinteiseen räiskintään, jota ryydittävät puvun ominaisuudet: aikaa voi pysäyttää, hidastaa ja kelata taaksepäin ja samalla itse voi liikkua normaalisti. Samaa ideaa on aiemminkin hyödynnetty sekä huonosti että kohtuullisesti ja jälkimmäiseen kategoriaan mahtuu Timeshiftkin. Vihollisten listiminen ja (helppojen sekä osittain typerienkin) pulmien ratkaiseminen ajanmuokkauksen avulla on välillä ihan hauskaa, välillä se tuntuu taas väkisin päälleliimatulta tai jopa jollain tavalla pelin huijaamiselta. Alun innostuksen jälkeen kikkailun huuma haihtuu ja muuttuu enemmänkin rutiiniksi.

Graafisesti pidin Timeshiftistä, vaikkei sen maailmassa juuri mitään omaperäistä olekaan. Yksityiskohtaisia tekstuureita, sadetta, hajoavia ympäristöjä, kohokuvioita ja joitain hienoja efektejä löytyy, mutta joka maisemasta tulee mieleen jokin muu räiskintäpeli. Vaikka se ’jokin oma’ puuttuukin, pysyy homma riittävän hyvin kasassa, eikä peliä voi väittää ollenkaan surkeaksi. Enintään sitä voisi sanoa nykykriteereillä keskinkertaiseksi ja se ei valitettavasti tänä ajankohtana riitä kummoiseen menestykseen.

Moninpelin monipuolisuus on ehdoton plussa Timeshiftin aikakirjassa, mutta jälleen touhu kaatuu siihen, että tällä hetkellä ei kenelläkään ole aikaa pelata sitä, kun Orange Box, Halo 3, Call of Duty 4, Mario Galaxy, Mass Effect, Guitar Hero 3 ja muut loppuvuoden pelit työllistävät. Kannattaakin katsastaa tätä alehyllyistä, kunhan vuodenvaihteen hullunmylly on ohitse ja joululahjat pelattu lävitse. Timeshift ei hyödynnä potentiaaliaan täysin, joten mikäli myyntiä riittää jatko-osan oikeuttamiseksi, on siitä odotettavissa jo melkoisen hyvä peli.

Manu ”Back to the Future” Pärssinen for smackthejack

Image (c) Vivendi Games, 2007