STOP THE PRESS!

Clive Barker’s Jericho

jerichoTekijä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Arvio: 3/5

Clive Barkerin edellinen pelikäsikirjoitus ’Undying’ pelotteli aikoinaan melkoisen hyvin ja samaa odotettiin uutukaiselta nimeltä Jericho. Asennuksen ja alkuruudun veriset lihamassat kärpäsineen ja lirskahtavine äänineen asettivat tunnelman, mutta varsinaisesta kauhupelistä ei ole kyse – enemmänkin tulee mieleen säikyttelyyn panostanut Doom 3.

Räiskintäpelistä tässäkin on siis kyse. Jericho-ryhmä on seitsemän erikoiskykyjä omistavan sotilaan joukkio, joka lähetetään paikalle, kun piru on merrassa. Clive Barkerin kutoma menneisyyteen ja pimeyden syövereihin kutoutuva tarina on ammattimaisesti tehty ja lievistä kliseistä huolimatta Jerichon parhaita puolia. Vaikka suurin osa pelin kauhusta tulee säikyttelystä, on mukana vahvoja kauhuelementtejä, varsinkin pääpahis Firstbornista (Jumalan hylkäämä ensimmäinen luotu olento) jää selkäpiihin karmiva olo.

Jerichon pääkikka ovat ryhmän kyvyt ja niiden välillä loikkiminen: Abigail Black on tarkka-ampuja, jolla on telekineettisiä kykyjä, Billie Church ninjamainen taikoja, Simone Cole aikaa manipuloiva nero ja niin edelleen. Pelissä edetään siis ryhmänä ja pelaaja saa vaihdella kropasta toiseen. Tämä idea toimii eteenpäin selviämisessä paikoin taktisesti hyvin, paikoin mitäänsanomattomasti, mutta se on kuitenkin Jerichon parhaita pelillisiä ideoita. Muulloin mennään liiankin perinteisissä räiskintäfiiliksissä kapeita väyliä pitkin, vihollisten jatkuvan tulvan vyöryessä vastaan. Loppupuolella meno yltyy hektiseksi, pomot pirullisimmiksi ja ryhmän taitojen oikea käyttö oleelliseksi.

Graafisesti Jericho on ihan siedettävä, mutta suurimmalta osin tylsä – muutamia vaikuttaviakin paikkoja toki mukaan mahtuu. Paikoin ollaan todella pimeässä ja taas muistuu mieleen Doom 3, mutta ahdistavaa tunnelmaa se kyllä luo. Tunnelman ehdottomana särkijänä toimivat sen sijaan actionosuudet, joissa painellaan suuntanuolia reaktiotestinä ruutuohjeiden mukaan. Tämä tuntui varsin puolivillaiselta ratkaisulta ja pikemminkin söi pelin fiilistä, kuin toi siihen lisää toimintaa.

Jericho saattaa jakaa mielipiteet. Se on kohtuullisen suoraviivaista putkimenoa parin kikan varjolla, mutta ihan hyvin toteutettua sellaista. Mikäli muut tämän vuoden räiskeet on jo räiskitty ja aihepiiri kiinnostaa, kannattaa testata. Demokin on saatavilla PC:lle, PS3:lle ja X360:lle. Vanhemmille vielä muistutus siitä, että 18-tarra pelin kannessa ei ole siinä turhaan.

Manu Pärssinen for smackthejack

Kuva (c) Codemasters, 2007